Nagyvilág

Óvatos örömmámor Zágrábban

horvátország csatlakozik az eu-hoz (horvátország, eu-csatlakozás, )
horvátország csatlakozik az eu-hoz (horvátország, eu-csatlakozás, )

Érzékeny időszakban lép be Horvátország az Európai Unióba, Horvátországban is vannak dilemmák, de a horvátok meggyőződése, hogy az Európai Unió jelenti a jövőt - jelentette ki a horvát köztársasági elnök vasárnap este a horvát fővárosban.

Ivo Josipovic az uniós csatlakozási ünnepség alkalmából a meghívott állam- és kormányfők, vezető külföldi politikusok számára tartott munkavacsorán pohárköszöntőjében arról beszélt: “érzékeny időszakban” csatlakozik 28. tagállamként Horvátország az Európai közösséghez. A sok “kétség és kérdés időszaka” ez Európa és a horvátok számára is, de az a meggyőződés uralkodik Horvátországban, hogy Európa jelenti a jövőt.

Hangsúlyozta, hogy Horvátország elválaszthatatlan földrajzi és történelmi kapcsolatban áll sok EU-tagállammal, a jószomszédság és a barátság hosszú ideje meghatározó és az lesz a jövőben is. A csatlakozási ünnepségeken nagy számban részt vevő nyugat-balkáni politikusok számára pedig azt az üzenetet fogalmazta meg: teljes erővel támogatni fogják európai közeledésüket.

A kormányzati negyedben a vacsora színhelyéül szolgáló hatalmas sátor alatt Zoran Milanovic miniszterelnök pohárköszöntőjében úgy fogalmazott: Európa és a világ számára “csak kis számot jelentünk, ezzel ellentétben viszont nagyok az álmaink” a teljes szabadságról.

Megfogalmazása szerint a mai, számtalan kihívással terhelt időben a szolidaritás és az oktatás jelenti az alapvető értékeket. Ezek a garanciái egy boldogabb társadalom és tartalmasabb élet megteremtésének – jelentette ki a horvát kormányfő.
A zágrábi Felsővárosban zajló munkavacsorával egy időben a közeli Jelacic téren a széles közönségnek szánt programok zajlanak. A koncerteken számos népszerű horvát előadó szórakoztatja a közönséget, s az éjféli tűzijáték után hajnalig tartanak Zágrábban a szórakoztató programok az uniós csatlakozás ünnepén.


Fotó: MTI / Varga György

Újabb fejezet kezdődik

Navracsics Tibor szerint Horvátország európai uniós tagságával tovább erősödhet az eddig is jó kapcsolat Magyarország és Horvátország között, bővülhet a két nemzet együttműködése.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: július 1-jétől újabb fejezet kezdődik a két nemzet nagy közös munkájában, amelyben az összefogás a térség súlyának növekedését eredményezheti az európai nemzetállamok demokratikus közösségén belül.

Navracsics Tibor magyarul és horvátul elmondott beszédében utalást tett horvát felmenőire is, rámutatott, hogy kevés nemzet története fonódik úgy egybe Európában, mint a magyaroké és a horvátoké. “Térségünkben két nemzet rendelkezik az államiság legrégibb hagyományaival, magyarok és horvátok több mint nyolc évszázadot egy államközösségben éltek meg, s ez az együttlét többnyire mindkét nép javára szolgált” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik