Nagyvilág

Így kerülhető el a szexuális zaklatás buszon

Metró (metró)
Metró (metró)

Javaslatok sorával próbálják óvni a kínai fővárosban tömegközlekedő nőket attól, hogy a férfiak kikezdjenek velük.

A pekingi rendőrség és a közlekedési hivatal közös irányelvei szerint a nőknek mindenekelőtt kerülniük kellene a lenge ruhadarabokat – miniszoknya vagy forrónadrág -, amikor buszra vagy metróra szállnak. Azt is javasolják nekik, hogy válasszák az alacsonyabban, mélyebben fekvő üléseket, a lépcsőkre szorulók is lehetőleg maradjanak az alsóbb szinteken. Így elejét lehet venni a különböző zaklatásoknak, köztük a szoknyák alá fényképezésnek.

A hatóságok arra is felhívják a figyelmet, hogy a nőknek ülő helyzetben hasznos lehet ölükbe helyezni táskájukat, egyéb idomaikat magazinokkal, újságokkal takarhatják, akár magukat legyezve. Az álló utasok számára ötletként felvetik, hogy a távolságtartáshoz, szükség esetén használják ki, ha a busz, vagy a metrószerelvény fékez, taszítsák el maguktól a gyanúsan közel álló férfit.

Amennyiben bárki veszélyeztetve érzi magát, azt javasolják, hogy vonuljon beljebb, a zsúfoltabb területekre és kérjen segítséget, egyébként pedig – ha valóban zaklatnák – azonnal jelentse a hatóságoknak.

A tanácsok csomagját az interneten, a rendőrség mikroblogján is közzé tették, mondván: a felvilágosító munkára feltétlenül szükség van. Emellett azonban a közlekedési dolgozókat, kalauzokat is fel kell készíteni arra, hogy az utasokat tájékoztassák a fennálló veszélyforrásokról és az önvédelem lehetőségeiről.

A bizonyítása az effajta molesztálásoknak meglehetősen nehéz, dacára annak, hogy a legtöbb buszon és a földalattin vannak kamerák. A gyanúsítottat a hatóságok figyelmeztethetik, megbüntethetik, illetve őrizetbe vehetik, cselekménye súlyától függően. A zaklatók legsúlyosabb büntetése 15 nap elzárás lehet.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik