Élet-Stílus

Halálba szekálták a 15 évest

szekálás (szekálás, tini, gyerek)
szekálás (szekálás, tini, gyerek)

Házuk kertjében akasztotta fel magát egy 15 éves fiú Nagy-Britanniában, miután hónapokon át szekírozták az egyik internetes közösségi oldalon. Az oldal a magyar tizenévesek között is rendkívül népszerű.

Bullying, azaz magyarul szekatúra, oltogatás, zaklatás, csúfolódás, piszkálás vezetett barátai és szülei szerint annak a 15 éves brit középiskolásnak a halálához, aki április 4-én akasztotta fel magát a házuk kertjében. A helyi Szent Cecília középiskolában tanuló Josh Unsworth sorra kapta a bántó bejegyzéseket internetes közösségi oldalán. A Daily Mail szerint hétvégén még élt az oldal, ahol korábban többen piszkálták a mosolygós és segítőkész srácként jellemzett fiút.

“Az oltogatás undorító dolog, bár senkinek sem kéne úgy szenvednie tőle mint neked” – írja egyik ismerőse azon az emlékoldalon, amit barátai és rokonai hoztak létre a Facebookon.

Fotók: Shutterstock

A közösségi oldal, ahol a fiú az üzeneteket kapta, az ask.fm, amit Lettországból működtetnek és amelynek már körülbelül 30 millió felhasználója van világszerte. Az oldalt korábban több tinédzser-öngyilkossággal is kapcsolatba hozták írországban és az Egyesült Államokban.

Az oldal a magyar tizenévesek között is rendkívül népszerű.

Gyökér, hájas, d*gjmeglány és mindenki utál

“Tetszett, hogy bármit meg lehet kérdezni. Arra gondoltam, majd sokan lájkolnak és sokan kérdeznek tőlem, és népszerű leszek” – magyarázta a Hír24-nek egy tizenkét éves lány, amikor arról kérdeztük, miért regisztrált. “Az osztálytársaim is fenn vannak.”

Az oldal ugyanis erről szól. Bárki regisztrálhat, és bárki, akár névtelenül is írhat bármelyik felhasználó üzenőfalára. Egy kérdés – egy válasz. “Van cicafüled?” “Szereted XY-t?” “Milyen napod volt?” “Szép vagy.” Az üzenetek nagy része ilyen egyszerű, kedves, mindennapi kérdés vagy vélemény, de nem kellett sokat böngésznünk, hogy válogatott trágárságokba és gorombaságokba ütközzünk. A tartalmat ugyanis még a legegyszerűbb módon sem szűrik.

Ronda vagy, nyomott vagy, gyökér vagy, kretén vagy, látom szeded a szemöldököd hogy még rondább legyél, mindenki utál, hájas vagy, tejcsárda, agyi nulla, d*gjmeglány vagy, 14 éves kis cs*cska vagy mire vered magad, Ennyire utálod magad? jogos – és ezek még a szalonképes üzenetek, a címzettek pedig 12,14,18 éves gyerekek és kamaszok. Az is egyértelmű, hogy akit egyszer szekálni kezdenek, azt nemigen hagyják abba, bármit is tesz.

Mint az óvodában, és dehogyis kell komolyan venni! Lehetne mondani, és mondják is. Van, aki épp ezzel vigasztalja a védekezni próbáló gyerekeket, és például a brit tini tanárai is úgy gondolják, hogy nem feltételenül volt az a szekálás olyan komoly. Lehetne mondani, ha nem lenne világos, hogy akit érint, azt sokszor telibe találja. “Miért ilyenek ?? mit tettem ami rossz?! Belefáradtam” – írja ask.fm oldalán egy magyar tizennégy éves.

Az oldalról leiratkozni nem lehet, legfeljebb “alvó üzemmódba” helyezni a profilt, a bejegyzéseket pedig bárki olvashatja, tehát olyanok is, akik nem tagok. A bejegyzéseket követni lehet, “lájkolni” lehet, és meg is lehet osztani, mint a Facebookon – és a Facebookon is. Pontosabban nem egészen úgy: az ask.fm-en belül névtelenül, ismeretlenek üzenőfalára is oda lehet linkelni bárki profilját akár ilyen kérdésekkel “Mi a véleményed erről a r*ncról?”, amit megint csak bárki elolvashat.

Probléma határok nélkül

“Ezt teszi az oltogatás az emberekkel, igen, a képen én vagyok, és igen, kórházban vagyok, túl sok gyógyszert vettem be, hogy megöljem magam” – írta közösségi oldalán mindössze három hete az a fiatal angol lány, aki Josh halála után köszönő bejegyzést írt az oldalára, amiért a fiú korábban annyi mindenen átsegítette őt.

“Minden egyes “r*banc”, “ronda”, “kövér”, “dögölj meg” megjegyzés tönkreteszi valaki életét. … Fél iskolába menni a megjegyzések miatt, nem akart eljönni otthonról, mert fél, hogy valaki kint várja. Képzeljétek el, milyen magányos az ilyen ember, mennyire utálja magát, és mennyire magát ostorozza újra meg újra, hogy rájöjjön mit csinált rosszul, hogy a többiek így bánnak vele”- folytatódik a bejegyzés, amit több ezren küldtek tovább és amihez több mint ezer hozzászólás érkezett gyerekektől, valamint olyan felnőttektől, akik gyerekkorukban szintén szenvedtek a társaiktól.

Zaklatás, gúny, kiközösítés mindig is volt, az internet, és különösen az szűretlen tartalmakat közzétevő és a gyerekeket egyáltalán nem védő oldalak viszont kitágították a lehetőségeket. Sehol a világon nem találták még meg az ellenszerét.Az ask.fm-re egyébként sem vonatkoznak sem a brit, sem a magyar szabályok, mivel Lettországban van a székhelye. Számos brit iskola egyébként levelet írt a diákjainak az utóbbi hónapokban, hogy ne használják az oldalt. Josh Unsworth iskolájában arra kérték a szülőket, hogy beszélgessenek a gyerekeikkel arról, milyen hatással lehetnek másokra a közösségi oldalakon tett megjegyzések, illetve hogy milyen veszélynek teszik ki magukat, ha megosztják életük részleteit. Ugyanez osztályfőnöki órákon sok magyar iskolában is téma volt már, a jelenség azonban egyelőre csak terjed.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik