Szexuális zaklatás áldozata minden hatodik gyermek

Sokuk kiemelte az internetet, mint veszélyforrást. A súlyosabb, erőszakos bűncselekmények száma is nőtt az elmúlt években.

Korábban a témában:

gyerek (gyerek, )
Fotó: Shutterstock

„Pandóra szelencéje” néven egyidejűleg négy országban – Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Magyarországon és Szerbiában – készült országjelentés a Gyermekek Éve jegyében a gyermekek szexuális bántalmazásáról. A vizsgálatban számos gyermekvédelemmel foglalkozó szakember és szervezet vett részt. A jelentés szerint gyakran éri a gyerekeket szexuális zaklatás, visszaélés.

Rejtett esetek Magyarországon

A magyarországi országjelentés 2006 és 2010 között vizsgálta a gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazás formáit. Megállapították, hogy az ügyben órási a rejtettség: tavaly például huszadannyi eset sem került a rendőrség látóterébe, mint 2006-ban. A jelentés szerint ugyanakkor a súlyosabb bűncselekményekért elítéltek száma nőtt.

Az erőszakos közösülés 79-rõl 116-ra; a szemérem elleni erőszak 185-rõl 244-re; a megrontás 159-rõl 175-re nőtt 2006 és 2010 között. Ez a vizsgálat szerint utalhat arra, hogy az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi szervek kezdik komolyabban kezelni a problémát.

A statisztikák szerint míg 2006-ban “mindössze” 7,2% volt a gyerekek ellen a családon belül elkövetett szexuális bűncselekmények aránya, 2010-re azonban már 25%, vagyis egyre több családon belül elkövetett eset kerül a rendőrség látóterébe.

A rendőrségi adatok szerint az elkövetők többségének legmagasabb iskolai végzettsége az általános iskola. Ez az országjelentés következtetése szerint a valóság tükrözése helyett inkább azt a jelenséget illusztrálja, hogy az alacsony társadalmi státuszú, szegényebb rétegek jobban a szociális ellátórendszer és a rendőrség szeme előtt vannak. Ami a gyermekáldozatokat illeti: több mint nyolcvan százalékuk lány volt. A tizenkét éven aluli sértettek aránya átlagosan 41%-os, ami a szakemberek szerint arra hívja fel a figyelmet, hogy számos áldozat idősebb ennél, és nekik is szükségük lenne speciális védelemre.

zaklatás (zaklatás)
Fotó: Shutterstock

Sok az ügy, kevés az ítélet

Az országjelentés azt is megvizsgálta, hogy a regisztrált bűncselekményekből mennyi jut el a vádemelésig, és mennyi esetben ítélik el az elkövetőt. E szerint a 2006–2010-es időszakban az ügyeknek átlagosan 64%-a jutott el a vádemelésig, és átlagosan 36–37%-ukban kapott büntetést az elkövető. Tehát a vizsgálat szerint a gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazási ügyek egy jelentős része megszűnik, mielőtt a vádemelés megtörténne, további jó részük részük pedig a vádemelés után, a bíróságon.

A vizsgálat külön kiemeli, hogy a „tiltott pornográf felvétellel való visszaélés” ügyekből jut el a legkevesebb a bíróságig, illetve a büntetésig. A magyarországi országjelentés azt is hangsúlyozza, hogy aggasztóan magas a felfüggesztett börtönbüntetést kapók aránya megrontás esetén, átlagosan 53%.

Veszélyes internet

A vizsgálatban gyerekeket is megkérdeztek: tizenegy iskolából összesen 446 felső tagozatos vett részt. A kérdőívet zömmel a 13–15 éves korosztályba tartozó tanulók töltötték ki. A kutatáshoz felvett adatok elemzéséből a szakemberek arra következtettek, hogy a megkérdezett diákok csaknem egyötödével történt szexuális bántalmazás, visszaélés. A diákok közül minden ötödik jelezte, hogy kérte már arra felnőtt, hogy chateljenek vagy webkamerázzanak; fényképet vagy videót küldjenek magukról, illetve személyesen, titokban találkozzanak.

A diákok a bántalmazások helyszíneként az otthonukat jelölték meg, és kiemelték az internetet. A felmérés összegzésében a szakemberek azt állapították meg: gyakran éri a gyerekeket szexuális zaklatás, visszaélés, minden hatodik gyerek jelezte, hogy tapasztalt ilyesmit. A kutatás szerint mind a pedagógusokat, mind a gyerekeket foglalkoztatja ez a kérdés, de nincsenek keretek és módszerek ennek feldolgozására.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Creative Worker. Listen Music. Working. Ideas. Light Bulb. Glasses. Laptop. Comfortable. Project. Sit. Brainstorm. Young Guy. Businessman. Work. Office. Businesspeople. Workplace. Inspiration.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.