Belföld

Szexuális zaklatás áldozata minden hatodik gyermek

Sokuk kiemelte az internetet, mint veszélyforrást. A súlyosabb, erőszakos bűncselekmények száma is nőtt az elmúlt években.


Fotó: Shutterstock

„Pandóra szelencéje” néven egyidejűleg négy országban – Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Magyarországon és Szerbiában – készült országjelentés a Gyermekek Éve jegyében a gyermekek szexuális bántalmazásáról. A vizsgálatban számos gyermekvédelemmel foglalkozó szakember és szervezet vett részt. A jelentés szerint gyakran éri a gyerekeket szexuális zaklatás, visszaélés.

Rejtett esetek Magyarországon

A magyarországi országjelentés 2006 és 2010 között vizsgálta a gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazás formáit. Megállapították, hogy az ügyben órási a rejtettség: tavaly például huszadannyi eset sem került a rendőrség látóterébe, mint 2006-ban. A jelentés szerint ugyanakkor a súlyosabb bűncselekményekért elítéltek száma nőtt.

Az erőszakos közösülés 79-rõl 116-ra; a szemérem elleni erőszak 185-rõl 244-re; a megrontás 159-rõl 175-re nőtt 2006 és 2010 között. Ez a vizsgálat szerint utalhat arra, hogy az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi szervek kezdik komolyabban kezelni a problémát.

A statisztikák szerint míg 2006-ban “mindössze” 7,2% volt a gyerekek ellen a családon belül elkövetett szexuális bűncselekmények aránya, 2010-re azonban már 25%, vagyis egyre több családon belül elkövetett eset kerül a rendőrség látóterébe.

A rendőrségi adatok szerint az elkövetők többségének legmagasabb iskolai végzettsége az általános iskola. Ez az országjelentés következtetése szerint a valóság tükrözése helyett inkább azt a jelenséget illusztrálja, hogy az alacsony társadalmi státuszú, szegényebb rétegek jobban a szociális ellátórendszer és a rendőrség szeme előtt vannak. Ami a gyermekáldozatokat illeti: több mint nyolcvan százalékuk lány volt. A tizenkét éven aluli sértettek aránya átlagosan 41%-os, ami a szakemberek szerint arra hívja fel a figyelmet, hogy számos áldozat idősebb ennél, és nekik is szükségük lenne speciális védelemre.


Fotó: Shutterstock

Sok az ügy, kevés az ítélet

Az országjelentés azt is megvizsgálta, hogy a regisztrált bűncselekményekből mennyi jut el a vádemelésig, és mennyi esetben ítélik el az elkövetőt. E szerint a 2006–2010-es időszakban az ügyeknek átlagosan 64%-a jutott el a vádemelésig, és átlagosan 36–37%-ukban kapott büntetést az elkövető. Tehát a vizsgálat szerint a gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazási ügyek egy jelentős része megszűnik, mielőtt a vádemelés megtörténne, további jó részük részük pedig a vádemelés után, a bíróságon.

A vizsgálat külön kiemeli, hogy a „tiltott pornográf felvétellel való visszaélés” ügyekből jut el a legkevesebb a bíróságig, illetve a büntetésig. A magyarországi országjelentés azt is hangsúlyozza, hogy aggasztóan magas a felfüggesztett börtönbüntetést kapók aránya megrontás esetén, átlagosan 53%.

Veszélyes internet

A vizsgálatban gyerekeket is megkérdeztek: tizenegy iskolából összesen 446 felső tagozatos vett részt. A kérdőívet zömmel a 13–15 éves korosztályba tartozó tanulók töltötték ki. A kutatáshoz felvett adatok elemzéséből a szakemberek arra következtettek, hogy a megkérdezett diákok csaknem egyötödével történt szexuális bántalmazás, visszaélés. A diákok közül minden ötödik jelezte, hogy kérte már arra felnőtt, hogy chateljenek vagy webkamerázzanak; fényképet vagy videót küldjenek magukról, illetve személyesen, titokban találkozzanak.

A diákok a bántalmazások helyszíneként az otthonukat jelölték meg, és kiemelték az internetet. A felmérés összegzésében a szakemberek azt állapították meg: gyakran éri a gyerekeket szexuális zaklatás, visszaélés, minden hatodik gyerek jelezte, hogy tapasztalt ilyesmit. A kutatás szerint mind a pedagógusokat, mind a gyerekeket foglalkoztatja ez a kérdés, de nincsenek keretek és módszerek ennek feldolgozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik