Nagyvilág

Ismét gyilkol a H1N1

Négy évvel az általa okozott világjárvány kezdete után ismét áldozatokat szed a H1N1-es influenzavírus a Dominikai Köztársaságban. Az elmúlt tíz napon öten haltak bele a betegségbe.

Az öt halálos áldozat között két terhes nő, két férfi és egy kislány volt. A legtöbb megbetegedést az ország északi részén fekvő Cibao térségében észlelték. Az egészségügyi miniszterhelyettes a múlt héten adott hírt az első idei halálesetről, amelyet május 25-én jelentettek az illetékes hatóságoknak.

A miniszterhelyettes szerint több ezer feltételezett H1N1-es megbetegedést vizsgálnak, de a betegség még nem öltött járványos méreteket. Pánikra nincs ok – tette hozzá -, mivel elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, s el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat a leginkább veszélyeztetett csoportoknál, a terhes nőknél, az öt év alatti gyermekeknél és az idős korosztályoknál.

A kezdetben sertésinfluenzának nevezett kór az észak-amerikai földrészen észlelt első esetek után, 2009 áprilisától kezdve rohamosan elterjedt az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2010 júniusában világméretűvé minősített járvány 2011 augusztusában ért véget.

A WHO akkori, nem végleges összesítése szerint a világ 214 országában 18,5 ezer haláleset volt köthető a H1N1-es kórokozóhoz. Egy londoni egészségügyi szaklap egy 2012. júniusi cikke szerint azonban a pandémiás H1N1-influenzavírus ennél legalább tizenötször több ember halálát okozhatta.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik