Élet-Stílus koronavírus

Koronavírus: a magyaroknak egyelőre nincs mitől tartaniuk

A betegséget hozzánk is behurcolhatják, de ennek kicsi a valószínűsége.

Hónapok óta árgus szemmel figyeli egy egész világ az új, SARS-hoz hasonló vírus terjedését. A betegséget, amelynek eddig 18 áldozata van, először 2012-ben azonosították, és a WHO adatai szerint elsősorban Közel-Keleten, így például Szaúd-Arábiában ad okot aggodalomra, de találtak új vírusos megbetegedéseket Németországban és Nagy-Britanniában is.

Megkérdeztük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot arról, hogy félnünk kell-e, behurcolhatják-e a vírust Magyarországra is. Dr. Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztály osztályvezető főorvosa lapunknak elmondta, elvileg Magyarországra is behurcolható a vírus, ám mivel az ország személyes kapcsolata kisebb az Arab-félsziget országaival, mint más európai országoknak, ezért a vírus megjelenésének valószínűsége is kisebb.

Honnan jön?

Arra a kérdésre, hogy a van-e okunk félni, a szakember elmondta, hogy a vírus az egész lakosságot általában nem fenyegeti. Hozzátette, hogy a jelen adatok szerint a betegség vélhetően egy állatról emberre terjedő jelenség. Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) által folyamatosan frissített információk alapján jelenleg úgy látszik, hogy a vírus rezervoárja (vélhetőleg valamilyen állat, nagy valószínűséggel egy denevérfaj) az Arab-félszigeten honos, így nem valószínű, hogy akár egy magyar utazó is közvetlenül kapcsolatba kerül az állattal.

Az új vírusról itt írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik