Nagyvilág koronavírus

Az egész világot fenyegeti a rejtélyes kórokozó

virus(960x640)(4).jpg (vírus, )
virus(960x640)(4).jpg (vírus, )

A WHO is aggódik a tavaly felfedezett koronavírus miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben tartott közgyűlésének keddi zárónapján Margaret Chan, a WHO főigazgatója azt mondta: valamennyi egészségügyi gond közül ez a vírus ad okot a legnagyobb aggodalomra. „Az új koronavírus az egész világot veszélyezteti” – fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy a súlyos akut légzőszervi szindróma kórokozója, a SARS-vírus tíz évvel ezelőtt több mint 800 halálos áldozatot szedett. Úgy értékelte, a potenciális kockázatokhoz viszonyítva a hatóságok túl keveset tudnak a koronavírusról.

Az új vírus rokon a SARS-vírussal, abban különbözik tőle, hogy gyors ütemű veseelégtelenséghez vezet. Tünetei hasonlóak az influenza tüneteihez, beleértve a légutak életveszélyes gyulladását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az új koronavírus tavaly szeptember óta 44 embert betegített meg, közülük 24-en meghaltak. A legtöbb esetet Szaúd-Arábiában észlelték, de Katarban, Jordániában, Tunéziában, az Egyesült Arab Emírségekben, valamint Németországban, Nagy Britanniában és Franciaországban is történtek megbetegedések.

Az első francia beteg halálát Lille kórháza éppen kedden jelentette be. A 65 éves francia férfi április 9. és 17. között Dubaiban járt, hazatérését követően került emésztési zavarokkal kórházba.

A WHO főigazgató-helyettese, a japán származású amerikai Keiji Fukuda korábban Szaúd-Arábiában kijelentette: egyre nagyobb a valószínűsége, hogy szoros kontaktus esetén a vírus képes emberről emberre terjedni.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik