Nagyvilág

Merkel letaszíthatatlan

angela merkel (angela merkel, )
angela merkel (angela merkel, )

Immár harmadszor nyerte el a világ legbefolyásosabb asszonya címet. Lady Gaga a legfiatalabb a 100-as listán.

A Forbes magazin szerdán közzétett éves rangsora szerint a német kancellár után Dilma Rousseff brazil elnök, majd az emberbarát amerikai üzletasszony, Melinda Gates következik.

Hillary Clinton két hellyel hátrább került tavalyhoz képest, amióta már nem az Egyesült Államok külügyminisztere. Így is az ötödik helyet foglalja el, közvetlenül Michelle Obama first lady mögött, aki a hetedik helyről lépett előre a negyedikre.

A francia Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap elnöke egy hellyel előrelépve idén a 7. a rangsorban.

A listán, amelyen továbbra is az amerikai nők vannak a legtöbben, a legfiatalabb az excentrikus amerikai énekesnő, Lady Gaga (27 éves, 45. hely), a legidősebb pedig II. Erzsébet brit uralkodó (87 év, 40. hely).

A világ 100 legbefolyásosabb asszonya (www.forbes.com/power-women) a csúcstechnológia területén, az üzleti életben, a politikában, előadóművészetben, jótékonysági szervezetekben dolgozik, vagy milliárdos. Hatalmukat a Forbes pénzük, médiabefolyásuk, illetve befolyásosságuk alapján határozta meg.

A listán szereplő nők 26 ország képviselői.Egynegyedük (24) vállalati elnök-vezérigazgató vagy vezérigazgató, akiknek a cége 2012-ben együttesen 893 milliárd dollárnyi jövedelmet állított elő.

A csúcstechnológia világában dolgozók közül a legbefolyásosabbak között van Sheryl Sandberg (Facebook, 6.), Virginia Rometty (IBM, 12.), Ursula Burns (Xerox, 14.), Meg Whitman (Hewlett-Packard, 15.) és Marissa Mayer (Yahoo! 32.).

Kilencen államfők közül Pak Gun Hje dél-koreai elnök idén elsőként került fel a listára, a 11. helyre.

A száz legbefolyásosabb nő Twitter-követőinek száma 153 millió.

Az európaiak között a listán szerepel még a Burberry elnök-vezérigazgatója, Angela Ahrendts (53.), Miuccia Prada divattervező (58.) és a spanyol emberbarát Rosalia Mera, a Zara társalapítója (66.).

A művészek között Beyoncé Knowles énekesnő a 31., Angelina Jolie színésznő a 37., Sofia Vergera színésznő a 38., Shakira kolumbiai énekesnő pedig az 52. helyen áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik