Nagyvilág

Egyre durvább a vérontás Irakban

merénylet Irakban (merénylet, irak, )
merénylet Irakban (merénylet, irak, )

Több mint hetven ember halt meg hétfőn az Irak különböző városaiban elkövetett robbantásos merényletekben és fegyveres összecsapásokban.

Kapcsolódó cikkek

Bagdadban a reggeli órákban legalább húsz ember vesztette életét gépkocsiban elhelyezett pokolgépek felrobbanása miatt. Reggel összesen nyolc robbantást hajtottak végre a főváros síita többségű negyedeiben.

Napközben újabb merényletről érkezett hír, az ugyancsak gépkocsiba rejtett pokolgép tizenkét polgári lakos életét oltotta ki, húsz ember megsebesült. A főváros északi részén délután újabb pokolgép robbant, e merényletet Iránból érkezett síita zarándokok ellen szervezték, nyolc ember vesztette életét.

A déli – főleg síiták által lakott – Bászrában tizenegy személy esett áldozatul két hasonló merényletnek. Az egyik pokolgép egy forgalmas piac és zsúfolt éttermek közelében, a másik pedig egy buszvégállomás mellett lépett működésbe.

Az ország keleti részén lévő – az al-Kaida egykori fellegvárának számító – el-Anbár tartományban huszonnégy rendőr halt meg a kormányellenes fegyveresekkel kialakult tűzharcban. Az egyik eset előzménye az volt, hogy szombaton a tartomány székhelyén, Ramádiban fegyveresek tőrbe csaltak, majd elraboltak tíz szunnita – a síita hatalommal együttműködő – rendőrt. Hétfőre virradóra a hadsereg és a rendőrség által közösen létrehozott kommandós egység megpróbálta kiszabadítani a túszokat, de a hadművelet sikertelen volt, és tizenkét rendőr holtan maradt a tűzharc helyszínén, négyen pedig megsebesültek.

Ugyanebben a tartományban, Hadita városban hétfőn ismeretlen fegyveresek két különböző helyen támadtak meg rendőrőrsöket, tizenkét rendőrt öltek meg.

Este újabb merényletekről érkezett hír: Hillában két mecsetben is robbantottak, összesen tizenegy ember halálát és hetvenegy személy sebesülését okozva. A Bagdadtól 95 kilométerre délre fekvő város al-Vardija síita mecsetjében volt az egyik detonáció, az ugyancsak síita al-Graita mecsetben pedig egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, a halálba rántva több hívőt.

Az elmúlt napok sorozatos merényleteire válaszul Núri al-Máliki síita miniszterelnök új biztonsági stratégiát hirdetett, amely jelentős személycseréket irányoz elő a biztonságért felelős apparátusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik