Nagyvilág

Merényletsorozat Irakban

Merényletsorozat Irakban (Irak, merénylet, )
Merényletsorozat Irakban (Irak, merénylet, )

Több robbantásos merényletet követtek el Irakban szerdán, összesen 32 ember halt meg. Összesen tizenegy robbanószerkezetet lépett működésbe az országban, további négy robbanást sikerült megelőzni.

Bagdad főként síiták lakta négy kerületében hat pokolgép robbant. Az esti jelentések szerint az iraki fővárosban 19 ember halt meg, 47-en megsebesültek. A belbiztonsági források közlése szerint a szerkezeteket gépkocsikban rejtették el. Az észak-iraki Kirkukban egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel, nyolc ember halt meg, nyolc másik megsebesült. Ezt követően a kirkuki rendőrfőnök konvojának közelében lépett működésbe egy robbanószerkezet, majd egy újabb gépkocsiba rejtett pokolgép robbant két ember halálát okozva, kilencet megsebesítve.

A Bagdadtól 40 kilométerre északra fekvő Tarmíjében egy motoron utazó öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy rendőrségi torlasznál. Egy rendőrt meghalt, négy másik ember megsebesült. A szintén észak-iraki Moszulban egy út mentén elhelyezett pokolgép egy rendőr életét oltotta ki, ketten pedig megsebesültek.

Irakban továbbra is gyakoriak az erőszakos cselekmények, bár kevesebb ember hal meg, mint 2006-2007-ben, a felekezetek közötti konfliktus csúcspontján, amikor több ezren estek áldozatul. Az ENSZ adatai szerint közel öt év óta az idei április volt a legvéresebb hónap Irakban, összesen 712 ember vesztette életét a merényletekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik