Nagyvilág

Merényletsorozat a pakisztáni választásokon

Robbantás Pakisztánban (pakisztán, öngyilkos merénylet, )
Robbantás Pakisztánban (pakisztán, öngyilkos merénylet, )

Robbantásos merényletekben többen meghaltak és megsebesültek Pakisztánban szombaton, a parlamenti választások kezdete után.

A déli Karacsi városban, egy világi párt – az Avami Nemzeti Párt – jelöltjének irodája ellen elkövetett terrorakcióban az első jelentések szerint tízen haltak meg, a sebesültek száma harmincnál többre tehető.

Északnyugaton, Pesavarban egy nők számára létrehozott választási helyiségnél robbant pokolgép, az első közlések szerint nyolcan sebesültek meg.

A tálib lázadók már a választás előtt megfenyegették az embereket, hogy kerüljék el a szavazóhelyiségeket, mert ott merényletekre készülnek. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel is kapcsolatban lévő tálibok már az elmúlt hetekben számos robbantást hajtottak végre, ezekben április óta több mint 130-an haltak meg.

A szombati választásra 86 millió pakisztánit szólítottak az urnákhoz, nekik összesen 342 képviselőt kell delegálniuk a törvényhozásba. A voksolás történelmi jelentőségű, mert Pakisztán 1947-es függetlenné válása óta először töltötte ki ötéves mandátumát egy civil kormány, amely aztán átadja a hatalmat demokratikusan megválasztott utódjának.

Az előrejelzések szerint mindazonáltal egyetlen pártnak sincs meghatározó előnye, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a választások után instabil koalíciós kormány kerül az ország élére. A mintegy 70 ezer választási helyiség közép-európai idő szerint 14 órakor zár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik