Nagyvilág

Terrortámadás Ankarában

öngyilkos merénylő ankarában (ankara merénylet)
öngyilkos merénylő ankarában (ankara merénylet)

Legalább ketten meghaltak az Egyesült Államok ankarai nagykövetségénél történt robbantásban.

Öngyilkos merénylő hozott működésbe egy robbanószerkezetet pénteken Törökországban, az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének bejáratánál. Legalább ketten meghaltak, sok a sebesült – közölte egy rendőr. A pokolgép feltehetően a követség oldalbejáratánál lévő ellenőrző pontnál robbant, ott, ahol a vízumkérők belépnek a képviselet területére. A robbanás az épület belsejében nem okozott kárt, de egy filmfelvételen látni lehetett egy ajtót, amelyet a detonáció letépett a kerethez rögzítő sarokvasról. Egy újságíró egy holttestet is látott az utcán heverni.

Az NTV török kereskedelmi tévé arról számolt be, hogy a merénylő meg egy biztonsági őr a helyszínen meghalt, egy nő pedig súlyosan megsebesült.
Alaaddin Yüksel, az ankarai kormányzó azt mondta, hogy az előzetes vizsgálatok szerint öngyilkos merénylő áll a történtek mögött. Muammer Güler belügyminiszter később bejelentette, hogy az illető valószínűleg török állampolgár, egy szélsőbaloldali szervezet, a DHKP-C tagja volt. Ez a csoport több merényletet is elkövetett az elmúlt években.


Fotó: AFP

Francis Ricciardione, az Egyesült Államok ankarai nagykövete közölte, hogy a képviselet egyik török alkalmazottja életét vesztette. Az isztambuli amerikai konzulátus figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy további értesítésig ne keressék fel a Törökországban lévő amerikai külképviseleteket. A terrortámadás tényét megerősítette a washingtoni külügyminisztérium is, amely az isztambuli figyelmeztetést is megismételte.

A merénylet helyszínétől mintegy ötszáz méterre található az ankarai magyar nagykövet rezidenciája. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője azt mondta, hogy a merényletnek nincs magyar sebesültje.

Az amerikai képviselet épületét erősen őrzik. A környéken számos nagykövetség van, ott található Németország és Franciaország képviselete is. A rendőrség lezárta a területet, az újságírókat sem engedik be.
Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért, bár kurd felkelők és iszlamista fegyveresek igen tevékenyek Törökországban. A kurd felkelők, akik az ország, többségében kurdok lakta délkeleti részében harcolnak az autonómia kivívásáért, az utóbbi időben jelentősen fokozták merényleteik számát.

Isztambulban 2003-ban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető iszlám fegyveresek öngyilkos merényletet hajtottak végre a brit konzulátus közelében, 58 ember meghalt. A támadással a brit konzulátust, egy brit bankot és egy zsinagógát vettek célba.
Öt évvel később, 2008-ban ugyancsak az al-Kaidához kapcsolható fegyveresek az amerikai konzulátusnál csaptak le, három támadó és három török rendőr meghalt.

Fehér Ház: terrortámadás történt

A Fehér Ház pénteken határozottan elítélte az ankarai amerikai követség elkövetett támadást.

Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok együttműködik a török hatóságokkal a felelősök kézre kerítése érdekében.

A szóvivő szerint még nem tudják, hogy ki áll az öngyilkos merénylet hátterében, de hangsúlyozta, hogy az terrortámadásnak minősítendő.
A török hatóságok szerint a merénylet hátterében, amelyben az elkövető mellett egy női biztonsági őr is életét vesztette, egy szélsőbaloldali szervezet áll. Sajtóértesülések szerint az elkövető Ecevit Sanli, a Népi Felszabadító Forradalmi Párt/Front tagja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik