Nagyvilág

Orbánék támadásra készülnek

Europa-Tanacs-fotitkara-Thorbjoern-Jagland(210x140)(1).jpg (Thorbjoern Jagland, Európa, Tanács)
Europa-Tanacs-fotitkara-Thorbjoern-Jagland(210x140)(1).jpg (Thorbjoern Jagland, Európa, Tanács)

Azt javasolták az Európa Tanács jelentéstevői, hogy kezdjék el a hazánkat érintő monitoringeljárást – értesült a Magyar Nemzet.

A napilap cikke szerint kedden tárgyalnak Strasbourgban a jelentésről. Az Európai Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének monitoringbizottsága dönthet a javaslat támogatása, elutasítása és halasztása mellett is. A végleges döntést a parlamenti közgyűlés hozza meg, várhatóan akkor, mikor az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az ET égisze alatt működő Velencei Bizottság is elkészül a magyar alkotmányos helyzetről és a negyedik alkotmánymódosításról szóló elemzésével.

Ezért az Orbán-kormány arra számít, hogy a tavasz végén, nyár elején újabb összehangolt uniós támadás indul hazánk ellen – írja a lap, kormányközeli forrásra hivatkozva.

A strasbourgi székhelyű, 47 európai országot összefogó ET a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását figyeli a tagországokban. EU-tagállam ellen az ET korábban még nem indított monitoringeljárást.

Március elején az ET főtitkára aggodalmának adott hangot a negyedik magyar alaptörvény-módosítási javaslat miatt, és a döntés elhalasztására szólította fel a magyar kormányt.

Szerdán lesz napirenden a kérdés

Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének strasbourgi ülésszakán szerdán az úgynevezett monitoring bizottságban napirenden szerepel a Magyarország elleni megfigyelési eljárás megindítására vonatkozó javaslat, és nagy valószínűséggel szavazni is fognak arról – tájékoztatták kedd este az MTI-t a parlamenti közgyűlésen részt vevő, különböző pártállású magyar képviselők.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik