Nagyvilág

Rettegés Bostonban: elfoghatták a másik gyilkost is

boston (boston)
boston (boston)

Minden zegzugot átkutatnak az amerikai rendőrök, hogy megtalálják a 19 éves Dzhokhar Tsarnaevet.

Lezárták Boston egyik városrészét, mert a rendőrök még mindig üldözik a keddi bombarobbantás egyik gyanúsítottját. Mindez egy lakónegyedben történik, az ott lakó embereknek azt parancsolták, maradjanak házaikban. A boltok nem nyitottak ki, az összes iskola zárva maradt.

A várost taktikai egységek, páncélautók lepték el, mindenhol egyenruhások.


Dzhokhar Tsarnaev (a képre kattintva galéria nyílik)
Fotó: vk.com

A rendőrség korábban azonosította a keddi pokolgépes merénylet két gyanúsítottját. A csecsen származású Tsarnaev-testvérpár (magyar átírás szerint Carnajev) két tagja közül az idősebbet, Tamerlant lelőtték. A 26 éves férfi testére robbanószerek voltak erősítve. Az üldözés közben egy rendőr meghalt.

Jelenleg Dzhokhart üldözik.

Dzhokhar Tsarnaev néven már egy csomó Facebook-oldal létesült, egyelőre nehéz kitalálni, hogy melyikük az igazi. A Vkontakte orosz közösségi oldalon azonban könnyebb a 19 éves fiatal nyomára akadni.

Tavaly márciusban ezt a videót posztolta ki magáról:

A Vkontakte-ról még sok mindent lehet megtudni a feltélezett gyilkosokról. Például azt, hogy Dzhokhar Tsarnaev kedvenc vicce a következő volt:

Egy dagesztáni, egy csecsen és egy ingusföldi ember ül az autóban.

A kérdés: ki vezet?

Válasz: Hát a rendőr.

Egy másik kép a Dzhokharról:


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: vk.com

FRISSÍTÉS 1.

A rendőrség körülvette a bostoni merénylet gyanúsítottjai nagybátyjának házát – jelentette a 7News televízió a Twitteren forrás megjelölése nélkül. A nagybácsi, Ruszlan Carni, aki Washington egyik elővárosában él, előzőleg elítélően nyilatkozott a sajtónak a két Carnajev-fiú tettéről. “Nem érdemlik meg, hogy ezen a földön éljenek” – mondta.

FRISSÍTÉS 2.

A csecsenföldi kormány leszögezte pénteken, hogy a bostoni merénylettel gyanúsított csecsen származású testvérpárnak semmi köze az észak-kaukázusi köztársasághoz – írja az MTI. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Ramzan Kadirov csecsen vezető szóvivője elmondta, hogy a Carnajev család sok évvel ezelőtt Dagesztánba, majd Kazahsztánba költözött, ahonnan hosszú tartózkodás után az Egyesült Államokba emigrált. A szóvivő hangsúlyozta: a testvérpár – Dzsohar és Tamerlan Carnajev – felnőttkorában, amikor gyaníthatóan “rossz útra tért”, már nem élt Csecsenföldön.

FRISSÍTÉS 3.

A rendőrség lezárta a Massachusettsi Egyetem Dartmouth nevű campusát, mert a hétfői merénylethez kapcsolódó nyomra bukkantak – közölte a Twitteren a Boston Globe napilap. A 7News hozzátette: a diákoknak tanácsolták, hogy keressenek menedéket.

FRISSÍTÉS 4.

A bostoni robbantások még életben lévő elkövetője, Dzsohár Carnajev a tévéből értesülhet az őt kereső rendőrök aktuális helyzetéről, ezért a CNN nem sugároz több élő felvételt a hajtóvadászatról. Az AFP hírügynökség szerint a rendőrség azt kérte a média szereplőitől, hogy ne mutassák be “az éppen átkutatás alatt álló otthonok taktikai helyzetét”, mert ezzel veszélybe sodorhatják a hatóságok tagjait. Korábban azt közölték, hogy a menekülő Carnajevnek fegyvere is lehet, és veszélyes – írta a HVG.hu.

FRISSÍTÉS 5.

A két gyanusított olyan kijelentéseket tett egy elrabolt autó vezetőjének, amelyek bizonyítják, hogy tényleg ők a tettesek – írta a Twitteren a The New York Times bostoni irodájának egyik munkatársa Massachusetts állam rendőrségére hivatkozva. A két fivér helyi idő szerint csütörtök éjjel lelőtt egy rendőrt, majd fegyverrel fenyegetőzve elrabolt egy Mercedes terepjárót. A sofőrt később sértetlenül elengedték.

Időközben egybehangzó források jelentették, hogy megtalálták a szökésben lévő 19 éves Dzsohar Carnajev körözött gépkocsiját, egy szürke Hondát, de nem volt benne senki.

FRISSÍTÉS 6.

A bostoni kormányzó és a rendőrség is arról beszélt, hogy új nyom bukkant föl az ügyben, de egyelőre nem árulhatnak el részleteket. Azt kérték, továbbra is mindenki maradjon otthon – írta az [origo]

Az egyik merénylő a robbantások óta többször is írt a  Twitteren – derült ki nemrégiben.

FRISSÍTÉS 7.

Massachusetts állam rendőrsége ellenőrzött robbantásra készül Cambridge-ben, ott, ahol a feltételezett bostoni merénylők laktak – írta a Twitteren a The Boston Globe című lap.

FRISSÍTÉS 8.

Bostonban üresek az utcák, az emberek házaikba bezárkózva várják, hogy véget érjen a hétfői robbantás másik gyanúsítottja utáni hajtóvadászat. Az MTI-nek nyilatkozó helyi magyarok azt remélik, hogy hamarosan elfogják a tettest és Boston újra az a nyugodt és békés város lesz, mint korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik