Nagyvilág

A sporttörténelem tíz legdurvább merénylete

merénylet (merénylet)
merénylet (merénylet)

Nem a bostoni robbantás volt az első eset, hogy egy nagyobb sporteseményen ismeretlenek, illetve terrorista csoportok merényletet követtek el. A Time Magazine online kiadása összegyűjtötte a tíz legvéresebb támadást.

2009. március 3-án ismeretlenek támadták meg a Srí Lanka-i krikettválogatott autóbuszát Lahor város közelében. A lövöldözésben nyolc pakisztáni rendőr és két civil meghalt.

1972. szeptember 5-én Münchenben, az 1972-es nyári olimpiai játékok alatt a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet az izraeli csapat 11 sportolóját ejtette túszul. Két sportoló rögtön a túszejtés során halálosan megsebesült, de a német hatóságok kiszabadítási akciója során a többi túsz is életét vesztette, valamint meghalt öt terrorista és egy német rendőr is.

1996. július 27-én bomba robbant a Centennial Olympic Parkban, az atlantai nyári olimpia egyik helyszínén. A terrortámadás két ember halálát okozta, 111-en megsérültek. Az elkövetőt, az akkor 36 éves Eric Rudolphot hét évvel később, 2003-ban fogták el az Észak-Carolina állambeli Murphyben.

2002. május 8-án egy pakisztáni öngyilkos merénylő 14 ember halálát okozta annál a karacsi szállodánál, amelyben az új-zélandi krikettválogatott tagjait szállásolták el. A túra második mérkőzésének napján elkövetett robbantásban megsebesült a csapat fizikoterapeutája, és életét vesztette a francia haditengerészet 11 szakértője, két civil és a merénylő is.

Fotó: AFP / Rehan Arif

Andrés Escobar kolumbiai labdarúgót 1994-ben lőtték le egy bár melletti parkolóban, pár nappal az után, hogy a sportoló öngólt rúgott az amerikai világbajnokságon a házigazdák ellen mérkőzésen, és Kolumbia kiesett még a nyolcaddöntő előtt.

2002. május elsején gépkocsiba rejtett bomba robbant a Bernabeu-stadion közvetlen közelében, Madridban, néhány órával a Real Madrid – Barcelona Bajnokok Ligája elődöntője előtt. A merényletben nyolcan sérültek meg könnyebben, valamint több autó megrongálódott. Az akciót az ETA baszk szeparatista szervezet hajtotta végre.

Fotó: AFP / Pierre-Philippe Marcou

2008. április 6-án Srí Lankán egy futóversenyre készültek, amikor bomba robbant, 14 ember halálát okozva. Az áldozatok között volt egy miniszter és egy olimpikon is. A detonáció a maratonverseny rajthelyének közelében történt, és a gyilkosságokért feltehetően a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisek (LTTE) voltak a felelősek.

A teljes listát itt találja!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik