Nagyvilág

Megkezdődött a világhírű műmell-per

mellimplantatum(1)(210x140)(1).jpg (mellimplantátum, mellplasztika)
mellimplantatum(1)(210x140)(1).jpg (mellimplantátum, mellplasztika)

Több, mint 5 ezer felperes szeretne kártérítést a veszélyes implantátumok miatt.

Egy francia kisvállalkozás 1991-től 2010-ig gyártott és forgalmazott szakadásveszélyes mellimplantátumot, amelyben nem engedélyezett szilikongél volt.

A világon összesen 300 ezer nő visel ilyen – PIP néven elhíresült – mellbetétet. 80 százalékban latin-amerikai országokba, valamint Belgiumba, Hollandiába, Nagy-Britanniába, Németországba, Olaszországba, Portugáliába, Spanyolországba, Svájcba és Svédországba exportált a Poly Implant Prothese (PIP) francia cég. Az implantátumok 10 százaléka a kelet-európai piacra: Bulgáriába, Csehországba, Fehéroroszországba, Lengyelországba, Magyarországra és Oroszországba.

A vizsgálatok nem bizonyították, hogy mellrákot okoznának a PIP-betétek, de az kiderült, hogy az olcsó gél növeli a szakadás kockázatát, ezáltal a gyulladást. 2010-ben ezért betiltották ezeket az implantátumokat. Addigra 4100 szakadást és 2700 esetben gyulladásos reakciókat állapítottak meg.

A botrány kitörése után sok nő kicseréltette a mellbetétjét, csak Franciaországban 11 ezren.

Bírósági tárgyalás a kongresszusi központban

A cég 73 éves alapítóját, Jean-Claude Mast – 4 társával együtt – most állították bíróság elé csalás miatt. maximum 5 évre ítélhetik ezért.

A május 17-ig tartó pert a nagy érdeklődés miatt egy átmenetileg átalakított kongresszusi központban tartják, ahol az 5250 felperest háromszáz ügyvéd képviseli.

Mivel a gyanúsítottak fizetésképtelenek, az áldozatoknak nem sok esélyük van kártérítésre.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik