Élet-Stílus

Mégse rákkeltő a hibás implantátum

mellimplantátum (mellimplantátum, mellplasztika)
mellimplantátum (mellimplantátum, mellplasztika)

Ettől függetlenül érdemes minél hamarabb megszabadulni tőle, mert hatszor gyorsabban tönkremegy.

Az úgynevezett PIP-implantátumokkal kapcsolatban hónapok óta tart a hisztéria: először 2010-ben került a figyelem középpontjába a francia implantátumgyártó, ekkor derült ki, hogy a Poly Implants Prothese (PIP) ipari minőségű szilikont használt az implantátumok készítéséhez. A helyi hatóságok emiatt azonnal megtiltották a cégnek az implantátumok forgalmazását.

A hisztéria végül 2011 novemberében robbant ki, amikor egy 53 éves nő egy addig szokatlan rákfajtában – primitív mell-limfómában – halt meg, orvosai szerint az implantátumai miatt. Kiderült, hogy a nőnek is PIP-implantátummal növelték a mellméretét néhány évvel korábban, ezért világszerte nők ezrei kezdtek aggódni saját implantátumuk miatt.

Miközben az implantátumokat gyártó cég vezérét őrizetbe vették, az orvosok folyamatosan vizsgálták a szilikon hatását: arra voltak kíváncsiak, hogy az implantátumok okozhatnak-e hosszú távon rákos megbetegedéseket.

A brit társadalombiztosítási rendszer végleges jelentésében azt állapította meg, hogy bár a PIP-implantátum jóval sérülékenyebb, mint bármely más cég implantátumai, az egészségre ezt leszámítva hosszú távon nincs veszélye, a kutatók ugyanis – csakúgy mint a korábbi nemzetközi vizsgálatok – nem tudtak összefüggést kimutatni az implantátum és a rák kialakulása között.

Azt azonban ők is elismerték, hogy amennyiben a betét megsérül – amire nagyobb az esélye, mint a többi gyártó termékének –, a szervezetbe engedheti a szilikont, ezek a részecskék irritálhatják a környező szöveteket, és eljuthatnak a test legkülönbözőbb részeibe. Legfőképp a hónalji nyirokcsomók érintettek, amiknek megnagyobbodását okozhatják. Épp ezért a szakemberek azt javasolják azoknak a nőknek, akiknek PIP típusú implantátumuk van, hogy mielőbb távolíttassák azt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik