Nagyvilág

Észak-Korea atomtámadással fenyegette meg Japánt

japan-hovihar(210x140)(1).jpg (japán, havazás, hóvihar, )
japan-hovihar(210x140)(1).jpg (japán, havazás, hóvihar, )

Nukleáris megtorlással fenyegette meg pénteken Észak-Korea Japánt arra az esetre, ha Tokió bármilyen módon beavatkozna egy esetleg kirobbanó konfliktusba a Koreai-félszigeten.

“Provokatívnak” minősítve azokat a tokiói kijelentéseket, melyek szerint Japán elfogna egy Phenjan által indítandó rakétát, a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés “nukleáris lángba” boríthatná a szigetországot. “Japán mindig benne van forradalmi hadseregünk célkeresztjében, s ha a legkisebb (ilyen) gesztust teszi, a háború szikrája elsőnek Japánt éri el” – olvasható a KCNA vezércikkében.

A japán nemzetvédelmi minisztérium szóvivője erre válaszul azt közölte, hogy országa kész válaszolni minden forgatókönyvre, s ennek érdekében meghoz minden lehetséges intézkedést.

Az Egyesült Államok és ázsiai szövetségesei sohasem fogják elismerni Észak-Koreát atomhatalomnak – jelentette ki pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter, aki váratlanul Szöulba érkezett kinevezése óta első dél-koreai látogatására.

Kerry és dél-koreai kollégája, Jun Bjung Sze a tárgyalásaik után tartott sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy Phenjan semmit sem fog nyerni fenyegető rakétakísérleteivel vagy atomprogramjával. Az amerikai külügyminiszter “elfogadhatatlannak” nevezte az észak-koreai hangnemet.

A dél-koreai diplomácia vezetője az egész nemzetközi közösséggel szembeni “súlyos provokációnak” minősítette Phenjan fenyegetőzéseit. Ugyanakkor az amerikai katonai hírszerzés állítja, van nukleáris töltet az északiak birtokában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik