Nagyvilág

Rengeteg magyar él Ausztriában

A magyarok alkotják a nyolcadik legnagyobb migráns csoportot Ausztriában - olvasható az osztrák Integrációs Alap szerdán ismertetett tanulmányában.

2012 elején 45 589 magyar származású – a meghatározás szerint magyar állampolgárságú személy, vagy Magyarországon született osztrák állampolgár – élt Ausztriában. Mintegy kétharmaduk magyarországi születésű nem osztrák állampolgár, egyharmaduk osztrák állampolgár – áll a bécsi magyar nagykövetségen bemutatott kötetben.

A magyaroké a nyolcadik legnagyobb közösség a 8,7 milliós Ausztriában. A legtöbben, több mint 220 ezren a németek vannak. Szerbiából, Montenegróból és Koszovóból együttesen több mint kétszázezren vándoroltak be. 180 ezer fő török származású, a román származásúak lélekszámát hetven, a lengyelekét hatvanezerre teszik.

A tanulmány származási ország, és nem nemzetiség alapján vizsgálja az ausztriai magyarságot, így az őshonosként elismert két ausztriai magyar kisebbség – a burgenlandi és a bécsi magyarok – lélekszámára nem tér ki külön.

A magyar állampolgárságú foglalkoztatottak száma az országban élő magyar származásúakénál magasabb, 47 950 fő volt 2012-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik