Belföld

Nem lehet csak úgy külföldre költözni gyerekkel

A gyámhivatalt kell meggyőzni, nem fog éhen halni, nyomorogni kint a gyerek. Szakemberek szerint ez a magyar szabály ellentétes az uniós joggal.

A hvg.hu ismertette egy Spanyolországba költözött család tortúráját.  Az orvos házaspár négy éve hagyta el az országot két ikerlányukkal.  Tavaly februárban a magyar gyámügytől levelet kaptak, hogy elmulasztottak engedélyt kérni a gyerekek kivándoroltatásához, ezzel megsértették a magyar szabályokat.

„Igazolni kell, hogy nem a híd alatt lakom, járatom őket iskolába, a jövedelmem elegendő a két gyerek megfelelő életszínvonalának biztosításához, a környezet megfelelő a gyermekek testi-lelki-szellemi fejlődéséhez stb. – írta blogjában az édesanya. – Nagyon kedves, hogy így aggódnak (a gyámhatóságnál), de akkor felőlük az elmúlt három évben éhen is halhattak volna?

A megindult gyámügyi eljárás során a család nem egyezett bele, hogy részletes átvilágítás készüljön anyagi helyzetükről. Ehhez be kellett volna mutatniuk a lakás tulajdoni vagy bérleti szerződését, valamint jövedelemigazolásokat és iskolalátogatási igazolást, továbbá részletes környezettanulmány is készült volna. Nem értették, mennyiben befolyásolja a döntést az, hogy van-e automata mosógépük, autójuk, hiszen nem ezeken múlik, ki miként nevelik a gyerekeket.

A spanyol ügyintézők igazolását magyarra fordíttatva eljuttatták a területileg illetékes gyámhivatalhoz, ott azonban ezt nem fogadták el, részletes környezettanulmányt kértek tőlük, emiatt a gyámügyi eljárás gyakorlatilag megakadt.

Illés Blanka családjogi ügyvéd a hvg.hu-nak azt mondta: a törvény ellentétes az Európai Unió elveivel, de eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy változtassanak a jogszabályokon.

A részletes cikket itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik