Nagyvilág

Nem szabad a “Magyarország-szapulás” hibájába esni

Michael Spindelegger  (michael spindelegger, külügyminiszter, ausztria, )
Michael Spindelegger  (michael spindelegger, külügyminiszter, ausztria, )

Ezt az osztrák külügyminiszter jelentette ki, amikor az osztrák gazdák érvénytelenített magyarországi termőföld-vásárlásai kapcsán nyilatkozott.

Az osztrák földtulajdonosok magyarországi haszonbérleti szerződései körüli nehézségek megoldását szorgalmazta Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter – jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség. A tudósítás szerint Spindelegger csütörtökön Bécsben kijelentette: az osztrák álláspont “ismert a magyar fél előtt”. “Néhány dologgal foglalkozni kell, a jogbiztonságról gondoskodni kell” – tette hozzá.

Korábban a nap folyamán az Ö1 osztrák közszolgálati rádió arról számolt be, hogy a magyar hatóságok 16 esetben rendelték el osztrák állampolgárok termőföld-vásárlásának érvénytelenítését. A helyi hatóságok, amelyek előzőleg engedélyt adtak a telekkönyvi bejegyzésre, Budapestről kaptak utasítást erre, és megváltozott az illetékességük. A rádióban elhangzott az is: az érintett osztrák gazdák Ernst Zimmerlhez, a budapesti osztrák követség mezőgazdasági tanácsosához fordultak segítségért.

Az osztrák fél “minden egyes esetet külön megvizsgál, az esetek nagyon különbözőek” – mondta az alkancellári tisztséget is betöltő Spindelegger. Kitért arra is, hogy szakmai szinten is megoldásorientált megbeszéléseket folytatnak. Egyúttal hozzátette: nem szabad a “Magyarország-szapulás” hibájába esni. Rámutatott, hogy már tavaly megbeszéléseket folytatott a témában Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és egy magyar államtitkár tárgyalt Bécsben ebben a kérdésben.

Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter kijelentette: “a gazdáknak jogbiztonságra van szükségük”. A minisztérium kapcsolatban áll a budapesti osztrák tanácsossal és “az európai szintet is bekapcsolta, mint a szerződések őrét” – mondta.

Az osztrák sajtó korábban többször beszámolt olyan esetekről, amikor osztrák gazdák sérelmezték, hogy az állam olyan esetekben is visszavásárlási, illetve kisajátítást eljárást indított az úgynevezett zsebszerződések elleni fellépés keretében, amikor a tulajdonos állítása szerint jóhiszeműen, illetve jogszerűen szerzett termőföldet Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik