Nagyvilág

Ciprus: 25 százalékos adó a nagy betétekre

Ciprus (ciprus)
Ciprus (ciprus)

A ciprusi kormány közel került ahhoz, hogy megállapodjon a nemzetközi hitelezők "trojkájával" a bankbetétek egyszeri megadóztatása ügyében.

Ez az ország pénzügyi összeomlását elhárítani hivatott program kulcseleme – közölte szombaton a pénzügyminiszter. Mihalisz Szarrisz azt mondta, az ország legnagyobb hitelintézetében, a Bank of Cyprusban elhelyezett 100 ezer euró feletti betétekre 25 százalékig terjedő egyszeri illeték kiszabását tervezik.

Ez jelentősen magasabb a korábbi javaslatnál, amelyben minden, 100 ezer euró feletti nagybetét 15,6 százalékos egyszeri megadóztatásáról volt szó. A pénzügyminiszter szerint jelentős előrelépés történt a “trojka” – vagyis az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – képviselőivel folytatott tárgyalásokon, amelyek szombaton estére lezárulhatnak.

A CNA hivatalos ciprusi hírügynökség korábban azt jelentette, hogy Nikosz Anasztasziadisz elnök szombaton Brüsszelbe utazik, hogy az EU vezetőivel újabb tárgyalásokat folytasson a mentőcsomagról, még az euróövezet pénzügyminiszterei által Ciprus miatt vasárnapra meghirdetett rendkívüli találkozó előtt.

A “trojka” nyomására ugyanakkor a nicosiai hatóságoknak a jelek szerint módosítaniuk kellett terveiket. Brüsszelben azt közölték, még Anasztasziadisz és az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozója előtt jóvá kell hagynia a ciprusi kormánynak a betétek egyszeri megadóztatásának tervét.

Ciprusnak vasárnapig 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie az euróövezeti pénzügyminiszterek által múlt szombaton jóváhagyott 10 milliárd eurós mentőöv folyósításának feltételéül. Az EKB ugyanis közölte, hogy megállapodás híján csak vasárnapig biztosítja a ciprusi bankok életben maradásához szükséges likviditást.

A nicosiai parlament péntek este intézkedéseket fogadott el annak érdekében, hogy életbe léphessen az euróövezeti mentőcsomag. Nagy többséggel jóváhagyták a tőkemozgások korlátozását és egy szolidaritási alap létrehozását a bankok újratőkésítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik