Üzleti tippek

Többször megtépték a forintot – Mi jöhet még?

Rendkívül pesszimista a Standard and Poor’s a magyar kilátásokkal kapcsolatban. A hitelminősítő csütörtökön stabilról a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország hosszú futamú adósosztályzatának kilátását. Erre a törlesztéskockázati árazás felszökött: az úgynevezett CDS-árazás 372 bázispont környékén mozog. A forint is gyengüléssel honorálta a S&P lépését, az euróval szembeni jegyzések pénteken jártak 308 fölött is. Erre hétfőn is volt példa.

Bár az államkötvényhozamokon még nem érzékelhető, de egyre nagyobb nyomás van a magyar eszközökön. Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint az S&P lépését statisztikailag 30 százalék eséllyel követi tényleges leminősítés, de Magyarország esetében ez az esély vélhetően nagyobb. A szakértő hozzátette: ugyanakkor a piac a befektetésre nem ajánlott kategórián belül (Magyarország mind a három nagy hitelminősítőnél ebben az osztályban van) már nem figyelik annyira élesen az ehhez hasonló lépéseket.

Ha a jegybank monetáris tanácsa március 26-án, kedden – a várakozásoknak megfelelően – rekordalacsony szintre, 5 százalékra mérsékli az alapkamatot, akkor tovább csökken a magyar eszközök kamatelőnye. Ez pedig ismét reflektorfénybe tolhatja a magyar gazdasági és törlesztési kockázatokat, vagyis az S&P tegnap esti döntésének az okait.  Az XTB vezető elemzője szerint a két tényező együttes hatására várható, hogy befektetők inkább „átsúlyozzák” a portfóliókat (csökkenthetik a magyar eszközök arányát), hiszen az Egyesült Államokban továbbra is tombol a részvénypiaci láz, mivel a ciprusi eseményeknek ott nincs igazán markáns hatása.

A magyar államkötvények nagyobb része külföldi befektetési alapok kezében van. Ha jön egy újabb negatív bejelentés bármelyik hitelminősítőtől, vagy a Standard and Poor’s valóban leminősíti az országot, akkor az egyre nagyobb felkiáltójel lehet a külföldi alapok számára. Ezt tovább erősítheti, hogy nem várható gazdasági növekedés erre az évre, illetve a forintgyengülés miatt az államadósság nominális értéke egyre emelkedik.

Soós Róbert egyelőre nem számít arra, hogy a kamatcsökkentésen túl egyéb – esetleg unortodox – lépéseket jelent be a jegybank. Ha mégis így történne, akkor a forint euróval szembeni árfolyama akár 315 közelébe is gyengülhet – tette hozzá.

A ciprusi balhé továbbra is megoldásra vár

A ciprusi helyzet percről percre változik, pénteken kora délután még nem született megoldás a mentőcsomaggal kapcsolatban. A bizonytalanság miatt nagyon óvatosak a befektetők. Soós Róbert szerint ugyanakkor az euró-dollár árfolyam nem szenvedte meg annyira a ciprusi eseményeket: általában az 1,29-es szint környékén mozgott a jegyzés. A szakértő úgy látja, hogy a piacok nem akarják elhinni, hogy bankpánik lehet, vagy hogy Ciprus akár elhagyhatja az eurózónát. „Azért a stop loss szintet mindenki behúzta (bizonyos értékeknél automatikus eladást állítottak be a befektetők, így minimalizálják a veszteségüket). Ha pedig elindulna lefelé az euró-dollár árfolyam, akkor ezek aktivizálódnak, ami látványos szakadást eredményezhet” – magyarázta a vezető elemző.

Szerinte némi gyengülés mindenképpen benne van a pakliban, miután a hét végéhez közeledve a biztonság kedvéért sokan zárják a pozícióikat. Ebből adódóan az is lehet, hogy a középárfolyam benéz az 1,29-es szint alá. Ha viszont megállapodik a ciprusi kormány a nemzetközi hitelezőkkel, akkor akár euróerősödés is jöhet.

Olvassa el a fejleményeket is! Ciprus: az utolsó pillanatban megállapodtak

Megint az aranyba menekülnek a befektetők
Miközben az unciánkénti jegyzés február végén 1550 dollár környékén mozgott, az elmúlt napokban 1610 dollár közelében járt. Egyelőre ismét működik a nemesfém „menedékszerepe”, vagyis a kockázatkerülés idején bevásárolnak belőle a befektetők. „Ha tartósan nem találnak megoldást a ciprusi helyzetre, akkor akár 1640 dollárig is erősödhet a jegyzés. Ha viszont tető alá hozzák a megállapodást, akkor 1600 dollár alá is benézhet az árfolyam. Összességében érdemes lehet beszállni az aranypiacra, de egy stop losst nem árt beállítani, így kis kockázattal lehet nyereségre szert tenni” – tanácsolja az XTB szakértője.

Mi történt még a piacon? A pénteki kereskedésről nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik