Gazdaság

Menekülne Ciprus a csődtől

ciprus (ciprus)
ciprus (ciprus)

A ciprusi parlament megkezdi a bankválság megoldását célzó kormányzati B terv megvitatását. Oroszország nem dobott mentőövet a szigetországnak.

A ciprusi törvényhozás kedd este elutasította az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombat hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország e mellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.

Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) jelezte, hogy megállapodás híján csak március 25-ig biztosítja a ciprusi bankok életben maradásához szükséges likviditást.

A ciprusi parlament elnöke egy helyi lapnak nyilatkozva pénteken nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Nicosia az Európai Unió (EU) segítsége nélkül próbál kiutat találni a válságból. Szerinte akár nem szokványos európai mechanizmusokat is bevethetnek a válság megoldása érdekében, miközben az országra nyomást gyakorol az EU, az EKB pedig azzal fenyegetőzik, hogy leállítja a bankok támogatását, és megpróbálja elfogadtatni azt az elképzelését, hogy adóztassák meg a bankbetéteket.


Fotó: AFP / Patrick Baz

Nem jött be az orosz kártya

Ciprus nem kapta meg a kért segítséget Moszkvától, de továbbra is reménykedik benne, és folytatja a tárgyalásokat. A szigetország pénzügyminisztere, Mihail Szarrisz a Bloomberg hírügynökségnek úgy fogalmazott, „azt gondolom, hogy nem tudtuk megkapni azt a támogatást, amit szerettünk volna, a pénzügyi támogatást, amire számítottunk”.

Szerinte Oroszország további kölcsönt adhat Ciprusnak, és felülvizsgálhatja a korábban, 2011-ben adott 2,5 milliárdos hitel visszafizetésének feltételeit. A ciprusi pénzügyminiszter úgy érvelt, hogy országa nem tud teljes mértékben lemondani a válság rendezését célzó segítségnyújtási változatról, de küldöttségének haza kell térnie, mivel Cipruson a helyzet komollyá vált.

Mihail Szarrisz szerdától tárgyalt Moszkvában a pénzügyi segítség reményében. Előbb Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszterrel, majd Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszéléseket, de eredménytelenül. Mint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesült: sem a Gazprom, sem a Rosznyefty nem mutatott érdeklődést a ciprusi energiahordozók kiaknázására tett nicosiai ajánlat iránt.

Nem elég a kozmetikázás

A német pénzügyminiszter azt mondta, hogy erősen kételkedik a ciprusi kormány módosított válságkezelő programjának hatékonyságában. A Bild című napilapnak nyilatkozó Wolfgang Schäuble szerint „csak kozmetikázás nem lesz elég, Ciprusnak komoly intézkedéseket kell hoznia pénzügyi helyzetének konszolidálására”. A pénzügyminiszter egy görög lapnak pedig azt mondta, hogy a Cipruson elhelyezett nagy betétek megadóztatása nélkül megoldhatatlan az adósságválság.

A görög kormány 600 millió eurót különített el a Görögországban tevékenykedő ciprusi bankok újratőkésítésére. Ezt az összeget abban az esetben használnák fel, ha a Görögországban működő három ciprusi bank (Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank és a Hellenic Bank) valamelyike fizetésképtelenné válna, és ezzel veszélybe kerülne a görög betétesek pénze. A három banknak együttesen csaknem 300 fiókja van Görögországban.

Ciprusnak hétfőig 5,8 milliárd euró önrészt kell előteremtenie az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombaton jóváhagyott 10 milliárd eurós mentőöv folyósításának feltételéül. Itt olvashat arról, hogy mi történhet a forinttal a válság miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik