A francia egészségügyi hatóságok 57 tonna importálásra tiltott brit birkahúsra bukkantak a délnyugat-franciaországi Castelnaudaryban működő Spangherónál, annál a cégnél, amely miatt korábban az európai lóhúsbotrány kirobbant.
A holland közvetítő, a brit birka, a román lóhús és a francia cég
Antoine Leroy, az ügyben illetékes carcasonne-i ügyész az RTL kereskedelmi rádióban kedden azt közölte, hogy az állatorvosi felügyelet (DVS) február 19-én fedezte fel a tiltott birkahúst a Spangherónál, amikor a Romániából importált lóhús marhahúsként való forgalmazása miatt átvizsgálták a cég raktárait. Az értesülést Guillaume Garot, az agrártárca vezetője megerősítette a France Info hírrádióban. Azt is elmondta, hogy a Spanghero ugyanazon a holland közvetítőn keresztül rendelte a brit birkahúst, amely a román lóhús szállítását is intézte.
A brit birkahúst olyan mechanikus eljárás szerint csontozták ki és dolgozták fel, amely a kergemarhakór óta tiltott Európában. Az eljárás során ugyanis a csont és a velő egy része belekerülhet a kicsontozott húsba, s így előfordulhat, hogy az tartalmaz olyan fehérjét, amely a kergemarhakórt előidézheti.
„Az ilyen típusú hús és eljárás is tiltott Európában – hangsúlyozta az ügyész. – A megállapításokat a DVS fogalmazta meg, és a közelmúltban eljutatta hozzám és a párizsi ügyészség közegészségügyi részlegéhez, mert az ügy összefüggésbe hozható a lóhúsbotránynak nevezett üggyel is.”
Őket is átverték?
A Spanghero egyelőre nem kommentálta a bejelentést, de az RTL szerint a cég elnöke, Barthélémy Aguerre ismét azt állítja, hogy ő nem tehet semmiről, mert „megint a beszállítója tévesztette meg”.
A 300 főt foglalkoztató vállalkozásról februárban derült ki, hogy több vállalatnak is szállított marhahús-készítmények előállításához Romániából származó lóhúst, de azt marhahúsként adta el. A lóhúst tartalmazó termékek mintegy tucatnyi európai országban kerültek forgalomba. A Spanghero mintegy 750 tonna lóhúst adott el marhahúsként. A cég azóta megszüntette külföldről történő beszállítói tevékenységét, és kizárólag húsfeldolgozással és húsalapú termékek előkészítésével foglalkozik.