Nagyvilág

Szegények kapnák a lóhúst, de drága

Lohus(210x140)(1).jpg (lóhús, )
Lohus(210x140)(1).jpg (lóhús, )

Karitatív szervezeteknek ajánlották a hamisítási botrány miatt elkobzott fagyasztott termékeket Franciaországban, de nem tudják kifizetni a hűtőkocsit.

Benoit Hamon francia fogyasztóvédelmi miniszter rádióinterjúban jelentette be, hogy a hibás címkézés miatt kivont hús adományként használhatók, vagyis karitatív szervezetek szétoszthatják a rászorulók között.

A fogyasztóvédelmi miniszter elismerte, hogy egy ilyen adomány viszonylag sokba kerülhet a karitatív szervezeteknek, a mélyhűtött termékek ugyanis csak hűtőkocsiban szállíthatók. “Megértjük, ha az egyesületeket visszautasítják (az ajánlatot) – tette hozzá.

Újabb csalásokra derülhet fény

Franciaországban jelenleg egy igazságügyi és egy egészségügyi eljárás folyik a délnyugat-franciaországi Castelnaudaryban működő Spanghero cég ellen, amely miatt a feltételezhető gazdasági csalás körüli botrány kirobbant Európában.

A feldolgozó cég Romániából importált lóhúst, és azt marhahúsként adta tovább olyan vállalatoknak, amelyek készételeket és mélyhűtött termékeket forgalmazó márkáknak, egyebek mellett a Findusnak, a Fleury Michonnak, a Carrefournak, a Picard-nak és az Ikeának állított elő marhahúsos ételkészítményeket. A botrány miatt tucatnyi európai országban vontak ki a forgalomból ételeket, köztük Magyarországon is.

Philippe Pauze, a fagyasztott termékeket forgalmazó Picard elnök-vezérigazgatója egyébként csütörtökön azt mondta, hogy további csalások leleplezése várható. A miniszter is jelezte, hogy miután az ellenőrzéseket a teljes élelmiszeriparra kiterjesztették, nem kizárt, hogy újabb, elvileg marhahúsos termékekről derül ki, hogy előállításukhoz lóhúst használtak.

Hamon megerősítette, hogy az élelmiszeripari gazdasági csalások elkövetői elleni szankciók szigorítására törvénytervezetet készít elő a tárca, amelyet áprilisban terjeszt a parlament elé. Eszerint a jelenlegi pénzbüntetések összegének tízszeresre emelése várható.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik