Nagyvilág

Telekügylet miatt mondott le egy miniszter

zadar (zadar, adria)
zadar (zadar, adria)

Lemondott a horvát idegenforgalmi miniszter szombaton, miután a médiában olyan híresztelések kaptak szárnyra, amelyek szerint családja busás jövedelemre tett szert a politikus által képviselt régióban.

Veljko Ostojic az Isztriai Demokrata Párt (IDP) képviseletében vesz részt a horvát kormánykoalícióban.
A média híradásai szerint az idegenforgalmi tárca vezetőjének sógornője 25 millió kunát (4,29 millió dollárt) nyert egy telekvásárlási ügyleten. Cége vásárolta meg ugyanis az Isztriai-félszigeten fekvő földterületet, amelyet – miután megváltozott az adott régiót érintő várostervezési szabályozás – a vételárnál sokkal drágábban értékesített.

Ostojic nyilatkozatában elismerte, hogy tudott az adásvételi ügyletről, de tagadta, hogy bármiféle anyagi haszna származott volna a tranzakcióból. “Az utóbbi napokban rám nehezedő nyomás hatása alatt mondtam le, noha mindez hamis vádakon és hazugságokon alapult” – jelentette ki a miniszter. Szerinte a személye ellen megindult negatív kampány lehetetlenné tette, hogy professzionális szinten folytathassa munkáját.

Zoran Milanovic miniszterelnök elfogadta a lemondást. Hivatala szombati közleményében azzal indokolta ezt, hogy a koalíciós kormány magas etikai mércét állított fel, és ehhez feltétlenül ragaszkodik. Ostojic a negyedik miniszter, aki a kormány 2011 decemberi megalakulása óta kénytelen leköszönni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik