Nagyvilág

Kiújult a rák Hugo Cháveznél

Kiújult rákbetegsége, ezért ismét Kubába utazik Hugo Chávez venezuelai elnök, hogy napokon belül újabb műtéten essen át.

A politikus helyi idő szerint szombat késő esti televíziós nyilatkozatáéban tájékoztatta a venezuelai lakosságot arról, hogy kubai orvosai rosszindulatú rákos sejtek jelenlétét mutatták ki szervezetében, amikor november 27-én a szigetországba utazott vizsgálatokra. Az elnök magas nyomású oxigénterápián is részt vett.

Chávez pénteken tért haza Caracasba Havannából, ahová már vasárnap visszautazik. A venezuelai államfő másfél éve küzd rosszindulatú daganatos megbetegedéssel, azóta már három műtéten és több sugárterápiás kezelésen is átesett Kubában.

A közelmúltban újraválasztott 58 éves szocialista vezető júliusban azt állította, hogy teljesen felépült a rákból.

Betegségének kiújulásáról szóló hírek ismét felvetik a Chávez politikai jövőjével kapcsolatban megfogalmazott kérdéseket. Az elnök kabinetjének tagjai mellett ülve beszélt a televízióban. Közvetlenül mellette két legszorosabb szövetségese, Nicolas Maduro alelnök és a kongresszus feje, Diosdado Cabello ült.

Távolléte alatt az országot Maduro fogja irányítani – közölte Chávez, aki első alkalommal jelentette ki, hogy Madurót szánja utódának, ha ő már nem tudná ellátni az elnöki feladatokat. “Biztosítanunk kell a bolivári forradalom előrehaladását” – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik