Nagyvilág

Berlusconit egy évre ítélték

berlusconi(210x140)(2).jpg (berlusconi)
berlusconi(210x140)(2).jpg (berlusconi)

A milánói bíróság első fokon a volt olasz kormányfőt egy év, testvérét, Paolót két év három hónap börtönre ítélte nyomozati titok megsértése miatt, a Bnl-Unipol néven ismert perben.

Berlusconit felmentették az orgazdaság vádja alól, de az ítélet értelmében 80 ezer eurós kártérítést is fizetnie kell a sértett Piero Fassino balközép politikusnak, jelenlegi torinói polgármesternek. A volt miniszterelnök ügyvédeit meglepte az első fokú ítélet, amely szerintük „bizonyítékok nélkül született”.

A vád szerint a Berlusconi család birtokában lévő Il Giornale napilap 2005-ben leközölte egy, az ügyészség által lehallgatott telefonbeszélgetés szövegét annak ellenére, hogy az titkos nyomozati információnak számított. A beszélgetés Piero Fassino, az egykori Baloldali Demokraták (DS) főtitkára és Giovanni Consorte, az Unipol bank elnöke között zajlott a Banca Nazionale del Lavoro (Bnl) felvásárlásáról. A háttérben húzódó bennfentes kereskedelem (insider trading) gyanúja miatt hallgatta le őket az ügyészség.

A felvételt a lehallgatást végző cég juttatta el Berlusconiéknak – vagyoni ellenszolgáltatásért. A balközép nyilvánosságra hozott bankbotránya a 2006-os parlamenti választások eredményét is befolyásolta: a győztesként induló DS csak huszonötezer szavazat előnnyel nyert, majd a Prodi-kormány másfél év múlva megbukott.

„Én vagyok az egyetlen olasz állampolgár, akit nyomozati titok közlése miatt ítélnek el, miközben az én lehallgatott telefonbeszélgetéseim minden újságban olvashatók” – mondta korábban Berlusconi, aki ellen még számtalan per van folyamatban.

Március 18-án a 2011-ben kezdődött Ruby-per érkezik végéhez, melyben a 77 éves Berlusconit kiskorú prostitúcióra való kényszerítésével és hivatali hatalommal való megvesztegetéssel vádolnak. Berlusconi tavaly októberben önként nyilatkozott a bíróságon, hangoztatva, hogy soha nem volt szexuális kapcsolata „Szívtipró Rubyval”, az ifjú marokkói szépséggel.

Március 23-án a Mediaset-perben születik másodfokú ítélet. Be nem fizetett televíziós közvetítési jogdíjak miatti adócsalás címén az ügyész tavaly októberben, első fokon négy év börtönt kért Berlusconira a közügyektől való ötéves eltiltással.

„Az ügyészség az olasz demokrácia rákos daganata. Az igazságszolgáltatást az ügyészek ismét a politikai ellenfeleikkel való harcra használják fel” – hangoztatta Berlusconi, aki március 23-ra utcára szólította híveit az igazságügyi reformért. A három per eredetileg februárra kitűzött ítélete azért esik most ugyanarra az időszakra, mivel Berlusconi a választási kampány alatt ezek elhalasztását kérte.

Ezzel egy időben péntektől a nápolyi ügyészségre várják Berlusconit Sergio De Gregorio egykori szenátor megvesztegetése ügyében: a Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) politikusa 2006-ban kilépett a pártból, ami az akkori balközép Prodi-kormány bukásához vezetett. De Gregorio most elmondta, hogy ezért 3 millió eurót kapott Berlusconitól.

A Berlusconi ellen 1990 óta indult több mint húsz perből nyolcban ítélték el, de a büntetés végrehajtása vagy elévült, vagy amnesztia miatt érvényét veszítette, kilenc perben pedig felmentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik