Nagyvilág

Három ítélet vár Berlusconira

Silvio Berlusconi és Veronica Lario (silvio berlusconi, veronica lario, )
Silvio Berlusconi és Veronica Lario (silvio berlusconi, veronica lario, )

Ismét a milánói bíróságra várják csütörtökön Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökét - ez alkalommal nyomozati titok megsértése és orgazdaság vádjával -, és március végéig további két ítélet várható a politikus-vállalkozóval szemben.

“Az engem üldöző kommunista milánói ügyészek áldozata vagyok” – ezt hangoztatta Berlusconi már a kilencvenes években, amikor Antonio Di Pietro és az akkori Tiszta Kezek milánói korrupcióellenes ügyészcsoport próbált adócsalást, megvesztegetést, illegális pártfinanszírozást rábizonyítani az éppen akkor vállalkozóból lett politikusra.

Di Pietro azóta megvált az ügyészi palásttól, Berlusconi pedig még mindig a milánói bíróságra jár ugyanazt hangoztatva.
Csütörtökön az úgynevezett Bnl-Unipol tárgyalás zárul le, melyben Silvio Berlusconit és testvérét, Paolót nyomozati titok megsértésével és orgazdasággal vádolják. Az ügyész 3 év három hónapot kért Paolo Berlusconira, 1 évet a PdL elnökére.
Az ügy a Berlusconi család birtokolta Il Giornale napilap címoldalán 2005-ben megjelent cikkre vonatkozik. Az újság közölte egy politikusnak és egy bankárnak az ügyészség által lehallgatott és vizsgálati titoknak számító telefon-beszélgetésének szövegét.

A beszélgetés Piero Fassino, az egykori Baloldali Demokraták (DS) főtitkára és Giovanni Consorte az Unipol bank elnöke között zajlott a Banca Nazionale del Lavoro (Bnl) felvásárlásáról. A háttérben húzódó bennfentes kereskedelem (insider trading) gyanúja miatt hallgatta le őket az ügyészség. A felvételt a lehallgatást végző cég juttatta el Berlusconiéknak – vagyoni ellenszolgáltatásért.

A balközép nyilvánosságra hozott bankbotránya a 2006-os parlamenti választások eredményét is befolyásolta: a győztesként induló DS csak huszonötezer szavazat előnnyel nyert, majd a Prodi-kormány másfél év múlva megbukott.
“Én vagyok az egyetlen olasz állampolgár, akit nyomozati titok közlése miatt ítélnek el, miközben az én lehallgatott telefonbeszélgetéseim minden újságban olvashatók” – hangoztatta Berlusconi. Hozzátette, jelen lesz a csütörtöki zárótárgyaláson, melyen fel is akar szólalni.

Március 18-án a 2011-ben kezdődött Ruby-per érkezik végéhez, melyben a 77 éves Berlusconit kiskorú prostitúcióra való kényszerítésével és hivatali hatalommal való megvesztegetéssel vádolnak. Berlusconi tavaly októberben önként nyilatkozott a bíróságon hangoztatva, hogy soha nem volt szexuális kapcsolata “Szívtipró Rubyval” az ifjú marokkói szépséggel.

Március 23-án a Mediaset-perben születik másodfokú ítélet. Be nem fizetett televíziós közvetítési jogdíjak miatti adócsalás címén az ügyész tavaly októberben, első fokon négy év börtönt kért Berlusconira a közügyektől való ötéves eltiltással.

“Az ügyészség az olasz demokrácia rákos daganata. Az igazságszolgáltatást az ügyészek ismét a politikai ellenfeleikkel való harcra használják fel” – hangoztatta Berlusconi, aki március 23-ra utcára szólította híveit az igazságügyi reformért.

A három per eredetileg februárra kitűzött ítélete azért esik most ugyanarra az időszakra, mivel Berlusconi a választási kampány alatt ezek elhalasztását kérte.

Ezzel egy időben péntektől a nápolyi ügyészségre várják Berlusconit Sergio De Gregorio egykori szenátor megvesztegetése ügyében: a Di Pietro vezette Értékek Olaszországa (IdV) politikusa 2006-ban kilépett a pártból, ami az akkori balközép Prodi-kormány bukásához vezetett. De Gregorio most elmondta, hogy ezért 3 millió eurót kapott Berlusconitól.

A Berlusconi ellen 1990 óta indult több mint húsz perből nyolcban ítélték el, de a büntetés végrehajtása vagy elévült vagy amnesztia miatt érvényét veszítette. Másik kilenc perben felmentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik