Külföld

Berlusconi újra nyeregbe kerülhet

Kiss Gábor
Kiss Gábor

2013. 02. 25. 12:25

Hétfőn délután háromig várják az urnákhoz a szavazásra jogosult csaknem 50 millió olaszt.

A szavazók a második világháború utáni 17. parlament összetételéről határozhatnak, és 184 párt közül választhatnak. A hagyományosan magas részvétel további növelése érdekében 2006 óta két napig tart a szavazás Olaszországban. A 2008-as választáson a szavazásra jogosultak több mint 80 százaléka vett részt.

A választást eddig egyedül az zavarta meg, hogy az abruzzói Chietiben elloptak egy szavazócédulákat szállító kamiont.
Több mint 61 és fél ezer szavazókörzetben várják a szavazókat, akik 309 szenátort és 618 képviselőt juttatnak a római parlamentbe. További 6 szenátorról és 12 képviselőről a külföldön élő 3,5 millió olasz szavazott postán. A parlamenti választásokkal egy időben Lombardia, Lazio és Molise régióban a helyi parlamenteket választják meg.

Giorgio Napolitano államfő Rómában, a centrumpárti koalíciót vezető Mario Monti, illetve Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke Milánóban adta le szavazatát, míg Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára a lakóhelyén, Piacenzában.

silvio berlusconi (silvio berlusconi)
Fotó: MTI / EPA

A két héttel ezelőtti utolsó közvélemény-kutatások a PD-t mutatták ki a győzelemre legnagyobb esélyesként 30 százalék feletti eredménnyel, sarkában a PdL-lel. A mérleg nyelvét a Monti vezette centrumlista jelentheti. Meglepetést a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) hozhat.

A kampánycsendet eddig Berlusconi sértette meg, aki szombaton labdarúgócsapata, a Milan edzésén nyilatkozott a sajtónak. Hangsúlyozta, hogy büszke az általa folytatott választási kampányra és nem fél az eredménytől. Hozzátette: ő nem Európa ellensége, és „a probléma a túl nagy hatalmat akaró Németországgal és Franciaországgal van”. Berlusconi az olasz ügyészekről is beszélt, akik szerinte „rosszabbak a maffiánál”.

Az utcai kampányzárást kötőhártya-gyulladás miatt lemondó Berlusconi a minimális nyugdíjak megemelését ígérte, mint ahogyan 2001-ben. Kijelentette, hogy a Szívtipró Rubyval való szexuális kapcsolatát a sajtó találta ki: „Azért, mert én fiatalokkal szeretem tölteni az estéimet, nem a korpás hajú, büdös leheletű baloldaliakkal!”

A legutóbbi, 2008-as általános választáson a Silvio Berlusconi vezette jobboldali tömörülés aratott győzelmet, 2011-ben azonban Berlusconi a gazdasági válság terhei miatt lemondott, az államfő pedig a gazdasági szakember Mario Montit kérte fel kormányalakításra. Monti szakértői kormánya 2011. november 16-án lépett hivatalba, a kormányfő 2012. december 21-én nyújtotta be lemondását, kormánya azóta ügyvezető kormány.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.