Nagyvilág

Már csomagol a pápa

pápa (pápa, )
pápa (pápa, )

Csütörtök este, pontban nyolc órakor mond le XVI. Benedek, aki pápasága utolsó napján a bíborosoktól búcsúzik el, majd helikopterrel elhagyja a Vatikánt és Castel Gandolfóba vonul vissza.

XVI. Benedek a Castel Gandolfó-i pápai nyári rezidencián a kameráktól és a nyilvánosságtól távol mond le. Az időpontot ő maga jelölte ki magyarázat nélkül. A majdnem nyolcéves pápasága legutolsó napján XVI. Benedek munkahelyétől és eddigi otthonától, a Vatikántól köszön el. Bíborosként, majd pápaként 1981 óta dolgozott a Vatikánban. “Elintézi az utolsó teendőket és összecsomagolja bőröndjét, ahogyan bárki más tenné” – magyarázták a pápaság utolsó vatikáni óráit a tudósítóknak a szentszéki sajtóközpontban.

Búcsú

Csütörtök délelőtt az eddig Rómába érkezett bíborosok búcsúznak a 265. egyházfőtől. Közöttük lesz Erdő Péter esztergom-budapesti érsek.

Szerdán tartotta az utolsó általános audienciáját – Fotó: AFP

Öt órakor XVI. Benedek a pápai állam helikopter-leszállójáról hagyja el a Vatikánt, itt Angelo Sodano, a bíborosi kollégium vezetője, volt szentszéki államtitkár búcsúzik el tőle. Castel Gandolfóba érkezve a pápát Giuseppe Bertello, Vatikánváros kormányzóságának elnöke és Giuseppe Sciacca, a kormányzóság titkára, valamint a helyi plébános és a polgármester fogadja.

Utoljára pápaként

XVI. Benedek a palota belső udvarára nyíló ablakából köszönti a város lakosait, mintegy tízezer embert várnak. Ez lesz a pápa utolsó találkozása a hívőkkel; az utolsó alkalom, hogy pápaként beszél és a fehér pápai reverendában jelenik meg.

Lemondásával az apostoli szék megüresedik az új egyházfő megválasztására várva.

Összeesküvés-elméletek

A leghatározottabban visszautasította a pápa lemondásával kapcsolatos sajtótalálgatásokat a német katolikusok vezetője. Szerda késő esti televíziós nyilatkozatában Robert Zollitsch érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke utalt arra, hogy a Vatikánban mindig voltak összeesküvési teóriák. Azokhoz – mint mondta – szinte hozzá kell szokni. Valójában azonban XVI. Benedek fizikai ereje fogyott el – jelentette ki Zollitsch, aki szerint ez volt a tényleges oka az előre bejelentett lemondásnak.

Készül az új pápa ruhája – Fotó: AFP

Az olasz és a nemzetközi sajtóban az elmúlt napokban több cikk is megjelent arról, hogy a pápa távozását a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása nyomán keletkezett, úgynevezett Vatileaks-botrány idézte elő. A La Repubblica című olasz napilap arról írt, hogy a pápát a dosszié botrányos tartalma kényszerítette lemondásra. Az újság a dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy a Vatikánt egy “meleglobbi” uralja, egyes bíborosok ugyanakkor “szexuális orientációjuk” miatt zsarolhatóvá váltak. Federico Lombardi szentszéki szóvivő már rögtön rágalmazásnak nevezte a szóban forgó sajtóállításokat, és azokat most határozottan cáfolta a német katolikusok vezetője is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik