Nagyvilág

Ide bújik Benedek a világ elől

A kétemeletes épületben eddig apácák éltek, az új lakó írni és tanulni akar.

Egy, a Vatikánban álló, saját, zárt kerttel ellátott rezidenciára költözik a távozó pápa. XVI. Benedek nyugdíjasként egy kétemeletes, teraszos téglaépületben lakik majd, amely eddig nyolc különböző nemzetiségű, négy rend valamelyikéhez tartozó apáca otthona volt, akik imádságaikkal segítették a pápa munkáját.

Még II. János Pál döntött úgy 1994-ben, hogy jelen legyenek, és ő csináltatta a főépülethez ragasztott kis kápolnát. A Mater Ecclesiae kolostorban ötéves időszakonként követték egymást a klarisszák, a karmeliták, a bencések és a vizitációs rendiek.

A titkár is költözik

Ez a kerttel körülvett béke szigete lesz XVI. Benedek, a magántitkára és a szolgálatát ellátó laikusok otthona, amikor visszatér majd Castel Gandolfóból, a pápák nyári rezidenciájából, ahová február 28-ai lemondása után utazik.


Kattintson a képre és járja be a kertet! Fotó: AFP / Filippo Monteforte

A helikopterállomás, ahonnan a Róma melletti birtokra indul, a Mater Ecclesiae kolostortól alig néhány száz méterre található, a lourdes-i barlang másolata mögött.

Az épület több szimbolikus jellemzővel is bír: el van szigetelve a világ többi részétől, mégis akadálytalan a kilátás belőle a külvilágra. A Szent Péter bazilika egészen közeli kupolája impozáns látvány onnan, de kilátni a római háztetőkre, egészen a Pincio-dombig, ahol a Villa Medici sziluettje és a Villa Borghese alapozása is látható.

Mózes

A rendkívüli helyzet Gianfranco Ravasi bíborost, a Vatikán “kulturális miniszterét” is megihlette, aki XVI. Benedeket a hegyekbe visszavonuló Mózeshez hasonlította.

A volt pápa a Vatikán területén marad, és jelenléte nyilvánvalóan befolyással lesz majd utódára, mert XVI. Benedek, aki azt mondta, hogy “a világtól elrejtve” szeretne élni, nem akar a világtól elzárkózni.

“Nem hiszem, hogy bármilyen szempontból is a világtól elzárkózónak kellene őt tekintenünk” – erősítette meg Federico Lombardi vatikáni szóvivő. “Teljes szabadsága lesz. Minden bizonnyal eddig még nem tapasztalt helyzet lesz ez, majd meglátjuk, hogyan éli meg.” “Többször is kifejezte azon óhaját, hogy idős korában írással és tanulással foglalkozzon, gondolom, ezt is fogja tenni” – tette hozzá a szóvivő.

Semmi sem akadályozza meg abban, hogy kedve szerinti embereket fogadjon, és ellássa őket a tanácsaival, megossza velük a véleményét. A Vatikán történetében rendkívülinek számító “társbérlet” a lemondott pápa és utódja között kétségkívül befolyással lesz a világ legkisebb államának életére.

Benedek távozásáról ide kattintva mindent megtalál!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik