Nagyvilág

Fukusima: több rákos beteg lehet

Fukusima megemlékezés (fukusima, greenpeace, lmp, )
Fukusima megemlékezés (fukusima, greenpeace, lmp, )

Megnőtt bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázata a két évvel ezelőtti természeti katasztrófában megsérült fukusimai atomerőmű térségében élők körében – jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön.

A 2011 márciusában pusztító földrengés és az azt követő szökőár közel 19 ezer ember halálához vezetett, és súlyos károkat okozott a nukleáris erőműben. A radioaktív sugárzás miatt 160 ezer környékbelinek kellett elhagynia lakóhelyét. Ez volt a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa a csernobili atomreaktorban 1986-ban bekövetkezett robbanás után.

A WHO közegészségügyi és környezetvédelmi igazgatója, Maria Neira közlése szerint azok körében, akik a fukusimai erőműből származó radioaktív sugárzástól leginkább szennyezett térségben élnek, magasabb rákkockázatot mutattak ki.

Megnőtt a pajzsmirigy-, a mellrák és leukémia kialakulásának kockázata

A legszennyezettebb területeken várhatóan 70 százalékkal lesz magasabb a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázata a katasztrófa idején sugárzásnak kitett lányoknál életük során – állapította meg a szervezet, megjegyezve, hogy a pajzsmirigy különösen érzékeny a radioaktív sugárzásra, és a gyerekek ebből a szempontból még nagyobb veszélyben vannak.

A jelentés szerint a legszennyezettebb területeken élő fiúknál 7 százalékkal nő a leukémia kialakulásának kockázata felnőtt életük során. A lányoknál hasonló arányú, 6 százalékos emelkedés várható a mellrák kockázatában.

A szigetország belső térségében élő lakosság egészségügyi kockázatát általánosságban alacsonynak minősítette a WHO, azzal kiegészítve, hogy a katasztrófaelhárításban dolgozóknál ugyancsak megnőtt az egészségromlás esélye.
A nemzetközi szakértők véleményei nyomán készült 200 oldalas jelentés hangsúlyozta, hogy Japánon kívül nem várható az egészségügyi kockázat érzékelhető növekedése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik