Nagyvilág

Különleges felügyelet kell a fukusimai erőműnek

fukusimai atomerőmű (fukusima, atomerőmű, cunami, )
fukusimai atomerőmű (fukusima, atomerőmű, cunami, )

A tavaly márciusban balesetet szenvedett erőművet különleges felügyeletet megkövetelő létesítménynek minősítette a japán atomenergiai szabályozó hatóság. A sugármentesítést végző cég állami segítséget kért.

Számítások szerint tízezer milliárd jenbe (csaknem 100 milliárd euró) kerülhet a teljes sugármentesítés, amely kétszerese a korábbi becsléseknek. A sugármentesítést végző, 45 millió embert árammal ellátó, TEPCO cég komoly pénzügyi gondokkal küzd. A vállalat abban bízik, hogy erőműveinek újraindításával jövő tavaszra újra nyereségessé válhat.

Ez azonban kétséges az atomenergia-ellenes japán közhangulat miatt. Amit jól mutat, hogy az atomenergiai szabályozó hatóság szerdán újabb követeléseket támasztott a Fukusima-1 erőmű biztonságos leszerelésére vonatkozóan. Jelenleg mindössze két atomreaktor üzemel Japánban az 50 működőképes egységből.

A TEPCO egyébként már korábban is energiaár-emeléssel próbálta kompenzálni a veszteségét, és a cég szerint külső segítség nélkül további hasonló lépésekre lesz szükség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik