Nagyvilág

Utolsó ciklusát kezdi Castro

Újraválasztotta Raúl Castrót Kuba elnökévé vasárnap a szigetország parlamentje.

“Ez lesz az utolsó ciklusom” – mondta Castro a parlamentben a megválasztása utáni beszédében, amelyet élőben közvetített a kubai állami televízió. Azaz a 81 éves politikus 2018-ban nem fog újabb elnöki megbízatást vállalni.

Raúl Castro arról beszélt, hogy az ország egy olyan kivételes pillanathoz érkezett, amikor el kell kezdeni a felelősségvállalás és a hatalom átruházását a fiatalabb generációra. Megismételte, hogy két parlamenti ciklusra korlátozna minden kormányzati pozíciót, beleértve az elnökséget. Mint fogalmazott, egyes alkotmányos változtatások oly drámaiak lesznek, hogy népszavazáson kell majd megerősíteni őket.

A parlament meglepőmód a havannai politikai vezetők átlagéletkorához képest meglehetősen fiatalnak számító, 52 éves Miguel Diaz-Canelt választotta első elnökhelyettesé Castro javaslatára. A villamosmérnöki végzettséggel rendelkező volt felsőoktatási miniszter a kubai politikai porond “felmenő csillaga”, s immár a legmagasabb rangú kubai politikus, aki közvetlenül nem vett részt az 1959-es kubai forradalomban. Ő veszi át az elnöki teendőket abban az esetben, ha Raúl Castro valami oknál fogva nem tudná ellátni feladatát.

A kubai parlament a 69 éves Esteban Lazót, az egyik leköszönt elnökhelyettest választotta házelnöknek.
Raúl Castro esetleges kivonulása a politikai életből egyet jelentene a Castro-fivérek több mint fél évszázados uralmának végével. Raúl bátyja, a most 86 éves Fidel Castro 1959-ben került hatalomra az Egyesült Államok által támogatott kubai vezető, Fulgencio Batista ellen szervezett forradalom élén.

Az Egyesült Államok és Kuba viszonya röviddel a Castro-uralom kezdete után hűvössé vált. A szigetország ellen 51 évvel ezelőtt bevezetett amerikai gazdasági embargó egyik fő rendelkezése kiköti: addig nem vetnek véget a korlátozásnak, amíg a Castro-család valamelyik tagja van hatalmon.

Raúl Castro 2006-ban vette át az irányítást beteg testvérétől, azóta egy sor gazdasági és társadalmi reformot hajtott végre, de az országot továbbra is egy párt irányítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik