Nagyvilág

Tréningben ment Castro a pápához

XVI. Benedek fél órát beszélgetett négyszemközt a volt kubai elnökkel, aki a hőség ellenére is melegítőruhát és sálat viselt.

Pozitívan értékelte XVI. Benedek és Fidel Castro kubai találkozásának üzenetét a Vatikánra szakosodott olasz sajtó, amely szerint a pápa nem a kubai politikai vezetésnek akart kedveskedni, hanem az egyház érdekét nézte. “A Vatikán jól játszotta ki lapjait. Sort kerítettek XVI. Benedek és Fidel Castro találkozójára, de nem ez volt az egyházfő háromnapos kubai látogatásának központi eseménye. A beszélgetésre nem a pápa ment Castróhoz, hanem fordítva, a lider maximo járult XVI. Benedekhez a havannai apostoli nunciatúrára” – kommentálták a lapok az egyházfő kubai útját lezáró eseményt.

A XVI. Benedek és Castro közötti félórás, négyszemközti találkozóról az újságíróknak Federico Lombardi szentszéki szóvivő számolt be. Elmondta, hogy Castro megkérdezte, mit csinál egy pápa. XVI. Benedek azt válaszolta, hogy az egyetemes egyházat szolgálja, külföldi látogatásokat tesz. Mivel mindketten 85 évesek, az öregségről is beszéltek. “Igen, öreg vagyok, de még el tudom látni a feladatomat” – jegyezte meg XVI. Benedek a szóvivő szerint.

Castro búcsúzáskor azt kérte a pápától, küldjön neki könyveket azokról a témákról, amelyekről beszéltek, valamint egy olyat, amely segít neki az elmélkedésben. Az egyházfő megígérte, hogy küld, de még nem döntötte el, hogy melyeket. Nem volt szó arról, hogy Castro közeledett volna a hithez – mondta Lombardi, aki derűsnek, élénknek és szívélyesnek írta le a találkozót.

Castro szabályosan kikérdezte a pápát a vallásról – számoltak be az olasz tudósítók. A pápa és Castro találkozója nem szolgálta a kubai pártpropagandát, és nem gyengítette az ellenzéket sem. Az alázat és a párbeszéd pillanata volt – írta a VaticanInsider.it című honlap. A vatikáni tudósítók internetes oldala szerint XVI. Benedek a másfél évszázada üldözött kubai egyház érdekében fogadta Castrót, “az elnyomott hívek miatt, és nem az élete alkonyán lévő despota iránti tiszteletből”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik