Nagyvilág

Belebukott a tüntetésekbe a bolgár miniszterelnök

bojko boriszov (bojko boriszov, )
bojko boriszov (bojko boriszov, )

Lemond Bojko Boriszov.

Benyújtja lemondását Bulgáriában Bojko Boriszov miniszterelnök az országszerte napok óta tízezreket megmozgató kormányellenes tüntetések nyomán. A kormányfő ezt szerdán, a parlamentben jelentette be, mint fogalmazott „a hatalmat a nép adta nekem, most visszaadom neki”.

Elmondása szerint nem akar olyan kormányban részt venni, amely miatt a nép a rendőrséggel hadakozik. „Nem nézhetem a parlamentet, amint kordonnal van körbezárva, nem ez a célom. Nem tudom nézni a véres Orlov-hidat” – jelentette ki, utalva Szófia egyik jelképére és az egyes tüntetéseket kísérő erőszakra. Egyértelművé tette, hogy a lemondás az egész kormányra vonatkozik, és a hivatalos aktusra még szerdán sor kerül.

A tömegtüntetéseket eredetileg az év elejétől jelentősen megugrott áramdíjak váltották ki. Az utcai felvonulások azonban hamar a gazdasági szigor és a kormány elleni általános tiltakozásba fordultak át, és egyre több helyen zavargások is kísérték. Az elmúlt hétvégén több tucat helyszínen sok tízezren tüntettek, de az akciók hétfőn és kedden is folytatódtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik