Nagyvilág

Fölgyújtotta magát egy tüntető Bulgáriában

felgyújtotta magát egy férfia indiában (india, kashmir, vallás)
felgyújtotta magát egy férfia indiában (india, kashmir, vallás)

Folytatódtak a kormány és a magas áramár elleni tüntetések Bulgáriában, egyes helyeken összetűzések is voltak a rendőrséggel, a zavargásoknak egy halálos áldozata és 15 sérültje is van.

A haláleset Veliko Tarnovóban történt: egy tüntető benzinnel leöntötte és felgyújtotta magát, majd a kórházban belehalt sérüléseibe. A rendőrség közlése szerint az önégető skizofrén volt. Egyes bolgár közösségi honlapokon viszont már hősként ünneplik, és az arab tavaszt két évvel ezelőtt elindító tunéziai önfelgyújtóhoz hasonlítják a 26 éves férfit.

Szófiában is zavargások voltak, ezekben több tüntető és rendőr is megsebesült, de sérüléseik nem súlyosak. 11 személyt előállítottak. A mintegy kétezer ottani tüntető egyebek között a parlament épületét dobálta, szemeteskukákat gyújtott fel és rendőrautókban okozott kárt. Plovdivban felgyújtották egy osztrák energiacég több autóját.

A gazdasági szigor, a szegénység növekedése és a hirtelen megugrott rezsi miatt napok óta tartanak tiltakozó akciókat Bulgáriában, keddre újabb tüntetéseket terveznek. Hétfőn menesztették Szimeon Gyankov pénzügyminisztert, de a tüntetők egy része szerint ez nem elég, a miniszterelnöknek is távoznia kell.

A júliusi választásokra készülő Bojko Boriszov kormányfő – Gyankov lemondásának elfogadásán túl – eddig még nem kommentálta nyilvánosan a feszültség megnövekedését.

A bolgár belügyminisztérium kedden ismét nyugalomra szólította a lakosságot. Közleménye egyúttal utalt arra, hogy gyanúja szerint a zavargások mögött elsősorban futballhuligánokat kell keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik