Nagyvilág

Tüntetések, összecsapások Bulgáriában

Bulgária húsznál több városában tízezrek tüntettek vasárnap a magas áramdíjak miatt. A több helyütt a belvárosok életét is megbénító tiltakozók a kormány távozását és az áramszolgáltatók visszaállamosítását követelték.

A tüntetők tojással, palackokkal és gyümölcsökkel dobálóztak, villanyszámlákat égettek, és öt városban rátámadtak az áramszolgáltatók telephelyeire. A dél-bulgáriai Dupnicánál több mint 2000 ember eltorlaszolta a Görögországba vezető autópályát. Szófiában az elnöki hivatal előtt parkoló autóbusszal akadályozta meg a rendőrség, hogy a tüntetők elérjék az elnöki hivatalt. Néhányan köveket dobtak az épület felé.

Helyi médiajelentések szerint a tüntetők – közöttük nők és gyermekek – összecsaptak a rendőrökkel, amikor megpróbálták megközelíteni a Szófiát és Bulgária északnyugati részét ellátó CEZ cseh áramszolgáltató székházát.

A kormány közölte, hogy foglalkozni fog az emelkedő áramdíjakkal, de Szimeon Gyankov pénzügyminiszter kizárta, hogy ismét állami tulajdonba vennék az áramszolgáltatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik