Nagyvilág

Che Guevara elfogója is elment a Tóásó-per tárgyalására

toaso(210x140)(1).jpg (tóásó előd, )
toaso(210x140)(1).jpg (tóásó előd, )

Folytatódott Bolíviában a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és további 38, terrorizmussal vádolt személy pere, amelynek fő újdonsága az volt, hogy megjelent a tárgyaláson a súlyos beteg Gary Prado Salmón tábornok, aki 1967-ben elfogta Ernesto Che Guevara argentin-kubai gerillavezért.

A pert már többször elhalasztották, a tárgyalás első szakasza a fővárostól, illetve a csoport működésének fő terepétől, Santa Cruztól egyaránt távol eső Tarijában zajlott, e héttől azonban Santa Cruzban folytatódik.

A spanyol hírügynökség jelentése szerint ez tette lehetővé, hogy a hétfői tárgyaláson meg tudott jelenni Prado Salmón tábornok is, akit eddig a nagy távolság miatt nem tudtak a vádlottak padjára ültetni.

A kerekesszékben közlekedő idős tábornok – aki korábban úgy nyilatkozott, hogy a hatalmon lévő baloldali kormány valójában Che egykori elfogása miatt akarja őt bebörtönözni – fia, egyben ügyvédje szerint tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az ügyben eljáró vezető ügyész, Marcelo Soza az El Diario című bolíviai napilap beszámolója szerint arról beszélt, hogy a tárgyalás Santa Cruzba való áthelyezésével a pert igyekeznek felgyorsítani, annak ellenére, hogy a várost nem tartják eléggé biztonságos helyszínnek az állam képviselői számára. Jelezte, hogy jómaga és más állami tisztviselők több halálos fenyegetést kaptak a napokban.

Leszögezte azt is, hogy a vád olyan bizonyítékokat fog előterjeszteni, amelyek egyértelműen igazolják, hogy a vádlottak fegyveres akcióval meg akarták osztani az országot.

Soza egy nyilatkozatban utalt Győri Enikő magyar külügyminisztériumi államtitkár múlt heti bolíviai tárgyalásaira is, és kijelentette, hogy országa biztosítja a vádlottak jogait.

A magyar államtitkár múlt csütörtökön azt kérte a bolíviai hatóságoktól, hogy tartsák tiszteletben Tóásó Előd emberi jogait, és büntetőjogi felelősségre vonására “ésszerű időben, politikai befolyástól mentesen, egy tisztességes eljárás során és a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségekkel összhangban kerüljön sor”.

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, mivel ennél hosszabb ideig senki nem tartható előzetes letartóztatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik