Nagyvilág

Lejjebb viszik Tóásóék perét

Az illetékes bolíviai bíróság áthelyezte az úgynevezett terrorista per folytatását Tarija városból Santa Cruzba – közölték helyi idő szerint hétfőn igazságügyi források.

Ebben a perben szerepel vádlottként a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd, akinek az ügyvédje, Gerardo Prado megerősítette, hogy ez a döntés született a hétfői tárgyalási napon. Sixto Fernández bíró azért határozta el az áthelyezést, mert az egyik vádlott, Ronald Castedo vállalkozó egészségi állapota az orvosi vizsgálatok szerint nagyon leromlott, és nem tartózkodhat a tengerszint fölött 500 méternél nagyobb magasságban, nélküle pedig nem lehet folytatni az eljárást.

Tarija 1866 méter magasan fekszik, míg az új helyszínként kijelölt Santa Cruz csak 400 méteren. A bíró február 18-ra tűzte ki az újabb meghallgatásokat.

Egy másik ügyvéd, Sergio Rivera üdvözölte a döntést, szerinte eleve Santa Cruzban kellett volna lefolytatni a pert, mert ehhez a városhoz fűződnek a tárgyalt legfontosabb események. Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban ebben az – ellenzék fellegvárának számító – városban törtek rá egy szállodában külföldiek csoportjára, megölve a bolíviai születésű, bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Ugyanitt, a Las Américas nevű szállóban tartóztatták le Tóásó Elődöt és a horvát–bolíviai  Mario Tadicot is.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely meg akarta gyilkolni Evo Morales elnököt. Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott az új, a vádlottak hátrányára megváltoztatott bolíviai törvények értelmében sem tarthat 36 hónapnál hosszabb ideig az előzetes letartóztatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik