Nagyvilág

Ezért nyerhet választást a Fidesz

Az Alkotmánybírósággal, a kormányzó párt népszerűségével és a magyar államadóssággal foglalkoztak a külföldi lapok.

Egy alkotmányban értelmetlen szabályok

Az Alkotmánybíróság működésének szabályozásáról szóló tervekről közölt cikket a svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Magyarország konzervatív miniszterelnöke, Orbán Viktor tovább akarja szűkíteni az Alkotmánybíróság hatáskörét – írta a liberális konzervatív irányultságú svájci lap. A Fidesz-frakció módosítást terjesztett be erre vonatkozóan a csak 2012-ben életbe lépett alkotmányhoz. A javaslat egyrészt beemelne az alkotmány törzsszövegébe néhány olyan rendelkezést, amelyek eddig az átmeneti rendelkezések között szerepeltek. Másrészt ellentmondásos politikai törekvéseket is alkotmányos rangra emelne, mint például a hajléktalanok elleni intézkedéseket, vagy az ösztöndíjakra vonatkozó szabályokat, köztük olyanokat, amelyek egy alkotmányban értelmetlenek – olvasható a lapban.

A cikkíró szerint megszakítja a jogfolytonosságot és a jogegyenlőséget, ha – mint a kormány tervezi – az alkotmánybíróság a jövőben csak a jelenlegi, „vitatott” alkotmány szövegére támaszkodhat, korábbi irányadó döntéseire nem. A kormány ezzel szemben azzal érvel, hogy az új szabályozás nagyobb szabadságot biztosít az alkotmánybíróságnak,  mert nem kötik a korábbi ítéletei – írta az NZZ.

Szájkosár a médiára

A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió az alaptörvény tervezett módosításáról közölt összeállítást.

Stephan Ozsváth, a „Büntetések a hajléktalanoknak” című összeállítás szerkesztője a rádió honlapján közölt beszámoló szerint a hajléktalanlét szabályozására vonatkozó elemekkel kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarországon „emberi jogi szempontból aggályos alkotmánymódosítást akarnak elfogadni”.

Egyebek között kifejtette: a módosítás révén az Alkotmánybíróság nem támaszkodhat korábbi határozataira, aminek következtében „csak az új urak szabályai” lehetnek mérvadók. Úgy vélte, „a kormány nem akarja, hogy fékezzék”, ezért korlátozni kívánja a véleménynyilvánítási szabadságot, „amennyiben sérül a nemzet méltósága”, ami azt jelenti, hogy „szájkosarat raknak a médiára”. A kormány továbbá tiltani kívánja a választási reklámokat a magántelevíziókban, ami választások idején akadályozhatja az ellenzéket, az Alkotmánybíróságot pedig „a tervek szerint megfosztják hatalmától”.

Ezért „szeretik” a kormánypártot a magyarok

A Fidesz népszerűségének okait elemzi cikkében Grzegorz Górny konzervatív lengyel újságíró-publicista, több interjúkötet szerzője a W Sieci című új hetilap legutóbbi számában.

Cikkében arra keresi a választ, hogyan lehetséges, hogy ez a párt több éve a közvélemény-kutatások élén áll, annak ellenére, hogy kormánypártként számos népszerűtlen döntést is meg kellett hoznia. Állítása szerint ez alapvetően öt körülményre vezethető vissza.

Először: kiépítette a nemzeti együttműködés rendszerét, hitelesnek mutatkozott, nem volt körülötte nagyobb pénzügyi vagy egyéb botrány.

Másodszor: ügyesen irányítja a közbeszédet, megnyerte az értelmezési (interpretációs) harcot, sikerült megmagyaráznia a közvéleménynek a befolyásos nyugati intézményekkel vívott küzdelem célját és értelmét.

Harmadszor: sikeresen kezelte az államadósságot, a költségvetési hiányt 3 százalék alá szorította, a munkanélküliség csökkent.

Negyedszer: a külhoni magyarok egyszerűsített állampolgárságának megadásával sok hívet és potenciális szavazót szerzett magának a szomszédos országokban.

Ötödször: az ellenzék gyengesége és szétszabdaltsága (a Gyurcsány-szárny kiválása az MSZP-ből, sokan távoztak az Együtt 2014-be, szakadás az LMP-ben) is a kezére játszott.

A cikkíró végkövetkeztetése: a Fidesz megnyerheti a jövő évi választásokat.

Reménykednek a kiszámíthatatlan Orbán Viktorban

A brit Financial Times blogja a magyar kötvénykibocsátás eredményét elemezte. A pénzügyi napilap feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja szerint a befektetők bizalmat szavaztak Orbán Viktornak azzal, hogy lejegyezték a 3,25 milliárd dollár összegű állami kötvénykibocsátást. Abban reménykednek, hogy a kiszámíthatatlan magyar miniszterelnök nem hagyja cserben őket a jövő évi parlamenti választásokra készülve – írta a „Beyondbrics” nevű blogban Stefan Wagstyl. De mennyire biztos a befektetők esélye? – teszi fel a kérdést.

A kormánynak tavaly sikerült ellenőrzése alatt tartania a hitelfelvételt. De ez az év sem lesz egyszerű. Ha Orbánnak – vállalásának megfelelően – 2013-ban sikerül 2,7 százalékon tartania a költségvetési hiányt, akkor a kötvénytulajdonosok elégedettek lesznek. Óriási lesz viszont számára a kísértés, hogy a választások előtt élénkítse a gazdaságot. Ha választania kell, hogy kinek kedvezzen, a szavazópolgároknak vagy a kötvénytulajdonosoknak, akkor alig kétséges, hogy kinek fog – állapítja meg Wagstyl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik