Belföld

Nézőpont: a többség szerint újrázik a Fidesz

fidesz (fidesz, )
fidesz (fidesz, )

34 százalékos a kormánypártok támogatottsága, míg a baloldali ellenzékkel a választásra jogosultak negyede szimpatizál.

A választásra jogosult felnőtt magyar lakosság 25 százaléka szimpatizál bevallottan az ellenzék baloldalával: az MSZP-t 13, az Együtt 2014-et 8, a DK-t 2 és az LMP-t szintén 2 százalék támogatja. A Jobbik 13 százalékon áll, a Fidesz–KDNP-re a magyarok 34 százaléka szavazna biztosan, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az aktív szavazók (az összes megkérdezett 61 százaléka) 48 százaléka támogatja a felmérés szerint a Fidesz–KDNP-t, a szocialistákat 18, a Jobbikot 15, az Együtt 2014-et 12, míg az LMP-t és a DK-t 2, illetve 4 százalékuk.

A választópolgárok 64 százaléka szerint „a legbiztosabb forgatókönyv” a Fidesz–KDNP újrázása. A baloldali összefogásnak a megkérdezettek 45 százaléka szerint reális az esélye. A 2014-es győzelmi kilátások tekintetében az ellenzéki pártok szimpatizánsai kevésbé optimisták: míg a MSZP-t támogatók 56, illetve az Együtt 2014 mögött állók 73 százaléka látja reálisnak saját sikerüket, a kormánypártiak 91 százaléka optimista e tekintetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik