Nagyvilág

Bizonytalan a döntés az EU-csúcson

Eu-csúcs (EU-csúcs, Orbán Viktor, Brüsszel)
Eu-csúcs (EU-csúcs, Orbán Viktor, Brüsszel)

15 órás késéssel megszületett a keret-költségvetési javaslat, nagy vonalakban már megállapodtak az uniós csúcsvezetők, de a végleges egyezségre még várni kell.

Késve indult, majd éjjel egy szünet beiktatása után kétoldalú tárgyalásokkal folytatódott az unió állam- és kormányfőinek tanácskozása. Hajnalban Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy átdolgozta az EU többéves pénzügyi keretéről szóló javaslatot, amelyet eredetileg tegnap délutánra ígért.

Néhány milliárdos változtatás

A hivatalos javaslatból kiszivárgott információk alapján a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi keret 960 milliárd euró uniós kötelezettségvállalást és körülbelül 908 milliárd euró tényleges kifizetést tehet lehetővé. Ez a csúcs előtt pár nappal napvilágot látott számokhoz képest körülbelül 3 milliárd euróval több kötelezettségvállalást és 4 milliárd euróval kevesebb kifizetést jelentene. Egyes értesülések szerint a javaslat további 12 milliárdos mozgásteret engedélyez a kifizetések terén, így azok maximális értéke végül majd a 920 milliárd eurót is megközelítheti.

Uniós források szerint Herman Van Rompuy legelőször ezekről a főösszegekről akarja politikai megállapodásra bírni a csúcs résztvevőit, hogy azután az adott kereten belül döntsék el, melyik költségvetési fejezetre mekkora összeget fordítsanak, és milyen részletszabályok alapján.

Végleges megállapodás később

Az EU-országok csúcsvezetői péntek reggelre nagy vonalakban megállapodtak a 2014 és 2020 közötti időszak uniós keretköltségvetéséről – jelezték Brüsszelben uniós források, egyelőre névtelenséget kérve.

A források hangsúlyozták, hogy a minden részletre kiterjedő megállapodást még nem dolgozták ki, de annak közvetlen közelébe jutottak. A teljes körű megegyezés még a nap folyamán várható.

Az EP vezetője elutasítja a terveket

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke délelőtt csalódást keltőnek nevezte a lehetséges megállapodásról eddig kiszivárgott híreket. Szóvá tette, hogy a tagországok vezetői tovább nyitnák az ollót a finanszírozási kötelezettségvállalások és az ettől elmaradó tényleges kifizetések felső határa között. Ez – állapította meg – az EU-költségvetés deficitessé tételének az irányába mutat, amit ő az uniós alapszerződések értelmében nem fogadhat el.

Az EP nem jogosult újranyittatni a vitát a keretköltségvetésről, de az egész csomagról szavaznia kell majd igennel vagy nemmel. Hannes Swoboda, az EP második legnagyobb létszámú frakciójának, a szocialistáknak a vezetője úgy nyilatkozott, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint “elképzelhetetlen” az EP jóváhagyása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik