Nagyvilág

Orbán felismerte Moszkva nagyságát

Magyarország elementáris érdeke, hogy jó viszonyban és szoros együttműködésben legyen Oroszországgal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában, amikor a Kremlben fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

„Mi, magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország milyen fontos partnerünk. Tisztában vagyunk Oroszország súlyával és jelentőségével is” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök közölte: a magyar kormány bátorítja Oroszország magyarországi befektetéseit, kifejezetten szeretné megőrizni a két ország közötti energetikai együttműködést, és az energiarendszer bővítésében is számít „Oroszország nagyszerű szakmai felkészültségére, világszínvonalú technológiájára”. Reméli, hogy Magyarország is képes lesz növelni Oroszországba irányuló exportját.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az orosz társaságok készek arra, hogy részt vegyenek a meglévő magyarországi energia-előállító művek felújításában, illetve újak építésében – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Putyin hangsúlyozta, Oroszország meghatározó szerepet játszik Magyarország energiahordozókkal való ellátásában a szénhidrogének, a kőolaj, a földgáz és a villamos energia területén. Magyarország „kétségkívül prioritást élvező partnerünk Kelet-Európában”, a két ország kapcsolata pedig minden irányban fejlődik – mondta az orosz elnök a Kremlben.

A szocialisták a moszkvai út alkalmából emlékeztetnek a kormányfő eddigi kijelentéseire.

Az LMP azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy titokban seftel Moszkvában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik