Nagyvilág

Egyiptom: megint tüntetések, újabb halottak

Egyiptomi-zavargasok(210x140)(1).jpg (egiptom)
Egyiptomi-zavargasok(210x140)(1).jpg (egiptom)

Katonákat vezényeltek az egyiptomi Szuez városába, ahol erőszakba torkolltak a két évvel ezelőtti forradalom évfordulóján rendezett tüntetések.

 

A legfrissebb hírek szerint a szuezi zavargásokban nyolcan haltak meg, köztük egy rendőr és egy kamasz fiú. Egy halottja volt az Iszmailíjában történt erőszakos tiltakozásoknak. A hatóságok szerint országszerte legalább 480-an sérültek meg a Mohamed Murszi elnököt és a vele szövetséges Muzulmán Testvériség pártot bíráló ellenzéki tömegmegmozdulásokban.

Szuezben zavargásokká fajultak a tüntetések. A tiltakozók és a rendőrök közötti összecsapások egy kormányzati épületnél zajlottak. Az új hatalom politikájával elégedetlen tüntetők több kísérletet tettek az épület ostromára, de minden alkalommal a rendőrök kemény ellenállásába ütköztek. Szemtanúk szerint a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, miután a tömegből lövéseket adtak le rájuk. A páncélozott katonai járművek ezután érkeztek a helyszínre. A katonák röpcédulákat szórtak, amelyekenbiztosították az embereket arról, hogy jelenlétük ideiglenes, és az ő biztonságukat szolgálja.

A forradalom második évfordulóján más egyiptomi városokban, így Kairóban, Alexandriában, Port-Szaídban, illetve a hatalmon lévő iszlamistákkal rokonszenvező településeken is utcai zavargásokká fajultak a kormányellenes demonstrációk. A tüntetők a Mohamed Murszi elnököt támogató iszlamista Muzulmán Testvériség több irodáját felgyújtották. A 85 milliós országban mintegy félmilliónyian vonultak az utcára tüntetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik