Nagyvilág

Ötvenöten haltak meg a túszdrámában

fegyver(960x640)(1).jpg (fegyver)
fegyver(960x640)(1).jpg (fegyver)

23 túszt nem tudtak megmenteni. Csaknem 800 munkást szabadítottak ki a gázkitermelő telepről.

Ötvenöt halottat követelt a szaharai túszválság megoldását célzó, szombaton lezárult háromnapos katonai művelet. Az algériai kormány azt közölte, hogy 32 fegyveres és 23 túsz vesztette életét az akcióban. A nem végleges adatot a belügyminisztérium adta ki szombaton azt követően, hogy a különleges erők megrohamozták az iszlamisták utolsó bázisát az Ain Amenász közelében lévő gázkitermelő telepen.

A szombati akcióban 11 szélsőségest öltek meg, de hét túsz is meghalt. Összesen 685 algériai és 107 külföldi munkást sikerült kiszabadítani a szerdán kitört válság megoldásának folyamán – áll a nyilatkozatban. A katonaság géppisztolyokat, rakétakilövőket, rakétákat és övekhez erősített gránátokat gyűjtött be. A minisztérium megjegyezte, hogy a több nemzetiséget képviselő fegyveresek összesen harmincketten voltak, köztük három algériai.

Jens Stoltenberg norvég kormányfő szombat este úgy nyilatkozott, hogy öt norvég állampolgár sorsa továbbra is bizonytalan. “Szembe kell néznünk annak a lehetőségével, hogy norvégok is életüket veszíthették” – mondta a miniszterelnök. Espen Barth Eide külügyminiszter arról beszélt, hogy Oslo a katonai beavatkozás pártján áll: “Az adott helyzetben gyorsan kellett beavatkozni, hogy lehetőleg minél több túszt megmentsenek”. A norvég kormány korábban közvetve bírálta az algériai kormány kemény fellépését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik