Nagyvilág

Még mindig vannak túszaik az algériai terroristáknak

Három belga, két amerikai, egy japán és egy brit.

Az algériai hírügynökség szombat hajnali jelentése szerint 12 túsz és 18 túszejtő halt meg az iszlamista terroristák által változatlanul megszállva tartott szaharai földgázkitermelő telep elleni katonai támadásban. A biztonsági erők csütörtökön indítottak légi és szárazföldi akciót a külföldi, illetve helyi túszok kiszabadítására.

Az APS hivatalos hírügynökség mérlege szerint az iszlamisták egy nappal korábbi támadásakor a telepen 132 külföldi és mintegy 600 algériai alkalmazott tartózkodott. Közülük mintegy 100 külföldit és 573 algériait állítólag sikerült kiszabadítani.
A külföldi áldozatok állampolgársága nem ismert, de bizonyos, hogy egy amerikai, egy francia és egy brit nemzetiségű alkalmazott életét vesztette. Nem kizárt, hogy az áldozatok száma több tizenkettőnél.

Ellencsapás?

Több forrás szerint még mindig legalább hét külföldi – három belga, két amerikai, egy japán és egy brit állampolgár – van az iszlamisták fogságában. Ezt jelentette az ANI mauritániai hírügynökség is, amelyet feltételezések szerint a terroristák szócsövükként használnak.

Az iszlamista támadók létszáma különböző források szerint 30-40 fő lehet. A legelső hírek szerint algériaiak voltak, később azt közölték, hogy Líbiából érkeztek, végül pedig azt, hogy a szomszédos Nigerből. Az azonban szinte bizonyos, hogy a földgáztelep elleni támadást a Maliban kezdett francia katonai intervencióra való válaszként hajtották végre. Miközben újabb terrorista akciókkal fenyegetőznek, követelik, hogy Franciaország vessen véget a beavatkozásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik