Nagyvilág

A szmog miatt nem vették észre a lángoló gyárat

Kínai szmog (kína, szmog, légszennyezettség, )
Kínai szmog (kína, szmog, légszennyezettség, )

A súlyosabbnál is súlyosabb kínai légszennyezettség már akkora, hogy még egy kigyulladt üzem füstjét sem lehet észlelni.

Pedig nem kis lánggal és a hozzá tartozó hatalmas füsttel éghetett a kérdéses épület Hangcsou városában, ugyanis egy bútorgyárról van szó. A késő éjszaka kitört tüzet azonban közel három órán át nem vették észre a környéken lakó emberek, a városra telepedett erős szmog miatt ugyanis azt nem lehetett látni. Illetve a kínai hírügynökség egészen pontosan a „köd” szót használja, mert a kínai cenzori útmutatás tiltja a „szmog” szót – írta a Beijing Cream.

A tüzet végül hatvan tűzoltó tíz órán át tartó munkájával sikerült megfékezni, de addigra az üzemben lévő értékek nagy része az enyészeté lett. A kínai hírügynökség szerint a gyár tűzveszélyes volt, a felelőtlenül tárolt nagy mennyiségű könnyen gyúlékony anyagok halmozása miatt.

Pekingben és több kínai nagyvárosban már vészhelyzetet hirdettek a hatóságok a történelminek számító „megaszmog” miatt. A rossz minőségű levegő miatt repülőgépjáratokat kellett törölni, és autópályákat kellett lezárni, mert a szmog következtében jelentősen lecsökkent a látótávolság.

A kínai állami sajtó egyébként meglepően nyíltan számol be a súlyos légszennyezettségről, már amennyire egy cenzori gépezet mellett lehet. Mondjuk más választásuk nem nagyon van. Elég értelmetlen lenne szépíteni a helyzetet, amikor mindenki egyértelműen látja, milyen a levegő, és az erősen korlátozni próbált kínai interneten úgyis erről beszélnek az emberek, és az alábbihoz hasonló videókat készítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik